Op 26 augustus vorig jaar richtte Marijn Fransen Stabco Foundations op. Vandaag staat hij samen met zijn vrouw Charlotte Fleerackers aan het roer van het bedrijf uit Kasterlee. Het ambitieuze koppel blikt dertien maanden na de opstart meer dan tevreden terug.

Stabco Foundations is gespecialiseerd in specifieke funderingstechnieken. Stuttingswerken en bodemoptimalisatie vormen daarbij de hoofdactiviteiten. “Wanneer iemand bijvoorbeeld een kelder wil realiseren naast een gebouw of weg, voeren wij stuttingswerken uit die het invalgevaar wegnemen. Daarnaast optimaliseren we instabiele ondergronden zoals moeras- of kleigronden, alvorens er op gebouwd wordt”, legt Charlotte Fleerackers uit. Er worden dan palen in de grond geboord waarop nadien de eigenlijke fundering kan worden gezet. “Simpel gezegd, doen wij dus het voorbereidende werk op de echte funderingen.” Daarbij wordt samengewerkt met projectontwikkelaars, algemene bouwbedrijven, architecten, stabiliteitsbureaus en ingenieurs voor projecten over heel Vlaanderen. “Maar ook particulieren kunnen een beroep doen op onze diensten.”

Uitdagend

De eerste stappen in de ondernemerswereld brachten tal van uitdagingen met zich mee. Tijdsbeheer bij de verschillende projecten vormde daar één van. “Aangezien wij instaan voor het voorbereidende funderingswerk, zijn wij vaak de eerste partij die op de bouwwerf komt. Dat betekent dat wij op een aanzienlijk tempo, maar met oog voor kwaliteit, moeten doorwerken want anders heeft dat een nadelige invloed op heel de werf.” Met een 16-tal gelijklopende projecten is het dus steeds cruciaal om een strakke planning uit te werken.

Maar de belangrijkste uitdaging was het vinden van een sterk, uitgebouwd team. Onverwacht vormde dat geen gemakkelijke opdracht, door het harde labeur dat met de job gepaard gaat. “Het heeft ons slapeloze nachten gekost, maar vandaag beschikken wij over gedroomde medewerkers. Zij denken bij elke opdracht met ons mee, tonen respect en verzetten bergen werk. Alle acht hebben ze ons mee gebracht tot waar wij vandaag staan.”

Marktpositie verstevigen

Stabco Foundations is nog een kleine onderneming, maar slaagt er met glans in om tegen de groten op te boksen. “Wij opteren voor transparantie en een open communicatie met onze klanten. Zij kunnen ons steeds bereiken met allerlei vragen. Dat kost dan wel veel tijd, maar het brengt ook ontzettend veel op. Het is in deze sector belangrijk om vertrouwen te winnen.” Dat Marijn Fransen zelf in werkkostuum op de werf staat en de handen uit de mouwen steekt, stimuleert dat bovendien.

Ook in de vorm van investeringen verstevigt Stabco Foundations haar positie op de markt. Op dit moment telt het bedrijf vier graafmachines, waartoe boorunits en trilblokken horen. “Ook een eigen vrachtwagen en dieplader hebben wij intussen aangeschaft, hoewel de meeste aankopen pas binnen drie jaar gepland stonden. Maar wij groeien met zienderogen, en dan zijn deze investeringen onmisbaar.” Het paradepaardje van het hele machinepark wordt een palenmachine. “Die komt er binnenkort aan. Met die aankoop bevindt Stabco Foundations zich meteen tussen de grotere spelers op vlak van funderingstechnieken.

Ambitie als stimulans

De eerste hordes zijn overwonnen en Stabco Foundations focust zich nu op de optimalisatie van haar werking. “Op een jaar tijd hebben we een waanzinnig traject afgelegd waar we alleen maar van konden dromen. De volgende doelstelling is om in 2018 minstens 5 procent te groeien. En wanneer je iets gepassioneerd en met ambitie doet, dan is de kans op slagen heel groot. Dat hebben we het voorbije jaar mogen ondervinden.”

Bekijk hier alle video's van Made in Kempen.

Stabco Foundations uit Kasterlee is specialist in het voorbereiden van funderingswerken.

32495717884

info@stabco.be

www.stabco.be