VHG begeleidt Induver Verzekeringen bij familiale opvolging en overnames

IMG_7498Induver Verzekeringen behoort tot de top 10 van onafhankelijke verzekeringsmakelaars in België. De groep stelt 70 medewerkers tewerk in 3 verschillende vestigingen: Hasselt, Antwerpen en Gent. Induver Hasselt werd in 1990 opgericht door Marcel Vanstiphout en kent sindsdien een gestage groei. De 3 vestigingen van de groep Induver generen op jaarbasis een omzet van ongeveer 10.000.000 EUR.

De zoon van Marcel, Philip, is sinds 2004 actief binnen de onderneming. Momenteel is hij als bestuurder ook sterk betrokken bij het algemeen beleid en krijgt hij systematisch meer verantwoordelijkheden in het kader van het vooropgestelde opvolgingstraject.

“De Familieadviseurs van Van Havermaet Groenweghe hebben ons uitstekend begeleid bij de overdracht van het familiebedrijf. Ze bekijken de opvolging niet enkel vanuit juridisch-fiscaal oogpunt maar houden ook rekening met de relaties tussen de verschillende stakeholders onderling”, zegt Marcel Vanstiphout.

“Inderdaad, bij een familiale opvolgingsregeling is het totaalplaatje belangrijk”, stelt Jan Maurissen. “Er moet in de eerste plaats worden gedacht aan de continuïteit van de onderneming maar je mag hierbij ook niet de vermogensplanning van de eigenaar-ondernemer op lange termijn uit het oog verliezen, aangezien de onderneming in vele gevallen zijn voornaamste vermogensbestanddeel is. Als de eigenaar-ondernemer bereid is om zijn zakelijk vermogen over te dragen aan zijn kinderen, wordt de cruciale vraag: behoud ik zelf voldoende vermogen of ben ik verzekerd van voldoende inkomsten om in mijn levensonderhoud en eventueel in dat van mijn partner te blijven voorzien? Gezien de stijging van de gemiddelde levensduur en hoge verzorgingskosten, is het van essentieel belang om daarop te anticiperen”.

“Ook voor andere herstructureringen werken wij structureel samen met Van Havermaet Groenweghe, aangezien wij organische groei combineren met een actief expansiebeleid door slimme overnames te doen”, aldus Philip Vanstiphout. “Als Familieadviseurs staan we naast de familiale ondernemer om eerstelijns advies te geven bij de leiding van zijn onderneming én bij het beheer van zijn familiale vermogen. Immers, bij een familiebedrijf moeten de onderneming, het familiale vermogen en de familiale relaties in evenwicht zijn. We analyseren de situatie, geven advies en dragen gerichte oplossingen aan die bijdragen tot het succes en de continuïteit van het bedrijf. Tegelijk houden we rekening met de emotionele waarden in de familie. Vanuit de specifieke vraag van de ondernemer kunnen wij vervolgens snel doorschakelen naar één van onze teams die gespecialiseerd zijn in adviesverlening over financiering of waardering (VHG Finance), fiscaal-juridische vragen (VHG Tax & Legal) of intermenselijke relaties (Motmans-Van Havermaet)”, zegt Peter Vandeput. “Hierbij wordt ook constructief samengewerkt met de eigen accountant van de klant, om met open vizier tot de beste oplossing te komen”.

Peter Vandeput
Manager Tax & Legal – Jurist
peter.vandeput@vhg.be

www.vhg.be
tel. +32 (0)14 59 33 63