IWT steunt maatschappelijk verantwoord ondernemen met subsidies, hoe zit dat?

iwt_logo_300dpi
De voornaamste doelstelling van uw onderneming is het behalen van economisch rendement. Of niet? Om u hierbij te helpen, heeft de Vlaamse overheid tal van hefbomen gecreëerd. Eén daarvan is het IWT, dat ook aan KMO’s, heel wat subsidies toekent om goede ideeën over vernieuwende producten of diensten meer slaagkansen op economisch succes te bieden. Lees hier het voorgaande dossier rond subsidies voor KMO’s.

Maar: economisch rendement is uiteraard niet uw enige doelstelling. Vanuit uw eigen normen en waarden, maar ook als antwoord op de toenemende vraag van klanten, leveranciers en personeelsleden, wil u beslist ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat kan heel breed zijn: iets terug doen voor de gemeenschap, producten ontwikkelen met een grote maatschappelijke relevantie, duurzame projecten uitwerken, enzovoort. We denken dan aan initiatieven in de zorgsector, energiebesparing, milieuzorg of educatieve projecten.

Het IWT hecht veel belang aan dit maatschappelijk engagement. Meer nog, een deel van de jaarlijkse subsidiepot is weggelegd voor projecten met deze doelstelling. De afgelopen jaren wisten veel Vlaamse KMO’s de weg naar het IWT te vinden voor financiële steun bij de uitwerking van hun maatschappelijk initiatief. Het kan gaan om de haalbaarheid van zo’n project te onderzoeken, of om een innovatieproject op te starten. Sommige projecten in deze sfeer passen binnen de typische IWT-programma’s (bijv. TETRA en SBO), andere binnen nieuwe initiatieven van de Vlaamse Regering , zoals de Proeftuin Zorg. Nog andere kunnen via het IWT instappen in ‘Innovatief Aanbesteden’, en alsof dat niet volstaat, kunnen bedrijven via het IWT ook een beroep doen op Europese subsidies die hiervoor zijn vrijgemaakt, bijvoorbeeld in het AAL (Ambient Assisted Living), een initiatief van de Europese Commissie.

Dat het IWT daadwerkelijk deze maatschappelijke projecten alle groeikansen wil bieden, bewijst de tweejaarlijkse award die hiervoor wordt uitgereikt. Traditioneel wordt het IWT-project met de grootste maatschappelijke meerwaarde op een voetstuk geplaatst met de bedoeling om anderen te inspireren.

Voorbeelden van ondernemingen die deze IWT-kanalen hebben aangeboord om hun maatschappelijk innovatieve projecten vorm te geven, zijn er voldoende. We gingen ons licht opsteken bij twee bedrijven die hier subsidies voor ontvingen. Onderaan kunt u ook nog korte video’s bekijken van andere MVO-bedrijven.

 • JM Recycling (Hasselt): 2,5 miljoen IWT-steun voor afvalproject
  JM Recycling, onderdeel van de Group Machiels, is één van de ondernemingen die voor een maatschappelijk verantwoord project subsidies van het IWT heeft ontvangen.“Het gaat om Closing the Circle, waarbij we het afval van onze opslagplaats in Houthalen-Helchteren (Remo) terug opgraven en via vernieuwende technologieën verwerken tot nieuwe energie en herbruikbare materialen,” vertelt Yves Tielemans, projectverantwoordelijke bij JM Recycling. “Een project dat we samen doen met kennisinstellingen zoals UHasselt, VITO, KU Leuven, enzovoort.”Het bedrijf liet in 2009-2011 via een EFRO project eerst een aantal haalbaarheidsstudies uitvoeren. “Vooral de technische mogelijkheden moesten toen onderzocht worden,” zegt Tielemans. “Daarna volgde nog een diepgaand onderzoek om na te gaan hoe we het afval best kunnen scheiden, hoe we de residu’s kunnen opwerken tot nieuwe materialen, hoe we plasma-technologie efficiënt kunnen gebruiken en hoe we een beslissingsmodel kunnen ontwikkelen dat ons vertelt welke afvalstromen het best via welke technologie moeten aangepakt worden.”

  De resultaten van deze onderzoeken zijn erg veelbelovend. “Ze hebben veel vraagtekens weggenomen en dragen bij tot de versnelde realisatie van het project,” aldus Yves Tielemans. “De steun van het IWT was hierbij erg belangrijk. Van de 6 miljoen euro die hiervoor nodig was, hebben we 2,5 miljoen subsidies gekregen. Zonder dat bedrag hadden we nooit zo ver gestaan. Vandaar dat we mogen stellen dat het IWT in grote mate heeft bijgedragen aan onze duurzame, technische ontwikkeling.”

 • Pyxima: slimme software maakt zorgverlening efficiënter
  Het jonge bedrijfje Pyxima uit Tessenderlo is vastberaden om met innovatieve toepassingen een wereld van verschil te betekenen in de zorgsector. Medeoprichter Bert Paepen vertelt hoe het IWT bij de opstart heeft geholpen.“We hadden het idee om een toepassing te maken waarmee verpleegkundigen, dokters en andere zorgverstrekkers op een eenvoudige en snelle manier informatie over hun patiënten kunnen registreren en uitwisselen. Zowel voor de thuiszorg als in woonzorgcentra dachten we aan een tablet als instrument hiervoor.”In 2011-2012 werd na de goedkeuring van het IWT-dossier een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. “Gezien de complexiteit van de informatie en technische aspecten, was een uitvoerige test noodzakelijk,” herinnert Bert Paepen zich. “Als start-up hadden we uiteraard geen onbeperkt budget. Dankzij het IWT kon het risico op een mislukking gedeeld worden, en dat was een belangrijke ondersteuning voor ons. Gelukkig was de test erg succesvol en konden we de resultaten gebruiken voor de verdere uitwerking van onze toepassing.”

  Pyxima was zo tevreden dat er intussen al nieuwe projecten bij het IWT werden ingediend. “Inderdaad, via het Europese AAL-programma hopen we op extra middelen om ons product verder uit te breiden,” aldus de zaakvoerder. “Het zorglandschap wijzigt zodanig snel, dat je verplicht bent om zelf permanent te vernieuwen. Dat een instantie als het IWT hier ondersteuning in biedt, is een kans die we met beide handen willen grijpen.”

  Ook het programma Innovatief Aanbesteden van het IWT was voor de firma Pyxima een groot succes. Het Vlaams E-boek Platform (VEP) maakt Vlaamse e-boeken (zowel fictie als non-fictie) breed toegankelijk voor een groot publiek, en dit via innovatieve dienstverlening. In november 2011 werd een pre-commerciële opdracht gepubliceerd. In mei 2012 werden na evaluatie drie voorstellen geselecteerd, waaronder dat van Pyxima.

  Het bedrijf ontwikkelt ook software en apps voor onder andere blinden, slechtzienden en mensen met dyslexie of andere lees- of leerproblemen. Voor het VEP ontwikkelden zij een functioneel platform dat het hybride lezen van multimedia e-boeken in een ‘design for all’ moet mogelijk maken.

  Pyxima had nog nooit deelgenomen aan een overheidsaanbesteding, en vond het VEP een prima project om mee te starten. “Het concept van het VEP paste mooi binnen het werk dat we al deden,” aldus Bert Paepen. “De samenwerking met de overheid zorgde ervoor dat we meer konden realiseren. Dankzij onze samenwerking met het IWT hebben we twee nieuwe klanten in Zweden waarvoor we apps mogen ontwikkelen, en dat zijn toch wel behoorlijk grote contracten.”

Neem vandaag nog contact met het Innovatiecentrum Antwerpen om vrijblijvend te bespreken hoe uw onderneming een volgende stap in de groei kan zetten.
danny-bobrowiczDanny Bobrowicz
Coördinator Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Tel: 03 216 21 61
GSM: 0497 296 769
E-mail:danny.bobrowicz@innovatiecentrum.be