Van lokale kmo tot wereldspeler? Het kan!

iwt_logo_300dpi

Het is crisis, zegt men. Tal van ondernemers breken zich de hersenen over manieren om de zaken opnieuw vlot te trekken. Anderen gaan in een hoekje zitten wachten tot het onheil vanzelf overwaait. Welke strategie kiest u?

Er zijn voorbeelden genoeg van kleine, lokale bedrijven die in tijden dat het iets moeilijker ging, het Ei van Colombus hebben ontdekt. Vanuit de gedrevenheid om niet op te geven, hebben ze nieuwe producten en diensten ontwikkeld. Door innovatief te zijn, wisten ze het tij te keren en de zaken opnieuw op de rails te krijgen. Meer nog: tal van deze ondernemingen zijn vandaag voortrekkers in hun sector. Schoolvoorbeelden van succes, en dit zelfs op wereldniveau!

Niet zelden kregen deze kmo’s in de beginfase van hun vernieuwend idee, de financiële steun van het IWT. Deze overheidsinstantie heeft de opdracht en de visie om al in een erg vroeg stadium een vorm van risicokapitaal te verschaffen aan ondernemers voor het delen van het risico in hun innovatieve projecten. Bovendien biedt het IWT een netwerk aan van topwetenschappers en andere specialisten om goede ideeën te ontwikkelen tot volwaardige, succesvolle businessmodellen.

U gelooft niet dat zoiets voor u is weggelegd? Er zijn nochtans tal van voorbeelden uit uw directe omgeving waar het wel is gelukt.

Zoals bij de firma Melotte in Zonhoven. In een nog niet eens zo ver verleden, hing de toekomst van de lokale gereedschappenmaker aan een zijden draadje. Internationale concurrentie en stilaan verouderde technieken deden de onweerswolken boven het familiebedrijf verschijnen. Tot het roer helemaal werd omgegooid. Met de steun van het IWT en knappe koppen van onderzoeksinstellingen, wist Melotte een gloednieuwe technologie te ontwikkelen. Deze slaagt erin om medische implantaten en andere fijne mechanische onderdelen digitaal op te bouwen vanuit een 3D-scan. Met een eenvoudige printer worden deze toepassingen haarfijn geproduceerd. Dit proces van Direct Digital Manufacturing (DDM) of laagsgewijs produceren met minimaal energie en grondstofgebruik, is een absolute wereldprimeur. Deze heeft intussen van Melotte een referentiebedrijf voor innovatieve technologieën gemaakt!

Bekijk hieronder het filmpje van Melotte. En laat u inspireren. Neem vandaag nog contact met het Innovatiecentrum Antwerpen om vrijblijvend te bespreken hoe uw onderneming een volgende stap in de groei kan zetten.
danny-bobrowiczDanny Bobrowicz
Coördinator Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Tel: 03 216 21 61
GSM: 0497 296 769
E-mail:danny.bobrowicz@innovatiecentrum.be