Mathieu Gijbels, de aannemer van ’t kot

I love studentlifeDe Limburgse aannemer Mathieu Gijbels realiseert momenteel voor Xior aan de Frankrijklei 209 studentenkamers. Eerder realiseerde Mathieu Gijbels twee soortgelijke projecten in Antwerpen. Meer bepaald gaat het over herbestemmingsprojecten waarbij een bestaand pand omgebouwd wordt tot studentenhuis.

“De laatste jaren hoorden we geluiden vanuit de markt over een nijpend tekort aan moderne studentenkoten in de steden”, aldus Herman Verwimp, Marketing Directeur bij Mathieu Gijbels. “De projecten rond studentenhuisvesting, zijn bijna allemaal herbestemmingsprojecten, iets waar wij een ruime ervaring in opgebouwd hebben. Wij zagen de mogelijke kansen voor ons bedrijf, en hebben daarom de stap gezet naar deze voor ons ‘nieuwe markt’ van studentenhuisvesting”, aldus Herman Verwimp.“

Ervaren partner voor herbestemmingsprojecten

“We zijn ervan overtuigd een belangrijke meerwaarde te kunnen bieden voor investeerders in studentenhuisvesting”, vult Joël Melaerts, Commercieel Directeur en renovatiespecialist bij Mathieu Gijbels aan. “Al meer dan 15 jaar geleden hebben wij een aparte afdeling renovaties opgericht met mensen die over de juiste knowhow beschikken in het renoveren van verschillende types bedrijfsgebouwen. Vaak gaan dergelijke renovaties gepaard met het volledig ombouwen van een bestaand pand, de herbestemming van het gebouw dus. Onze ervaring hierin geeft ons bij projecten in studentenhuisvesting dan ook een extra streepje voor.”

“En dat we geen eendagsvlieg in de markt van studentenhuisvesting zijn, bewijzen we graag met drie mooie projecten in de stad Antwerpen: I love studentlife WAW, en twee projecten voor Xior (F-Building en K-Building)”, besluit Joël Melaerts.

I love studentlife WAW

Bij dit project, opgeleverd in 2012 en gelegen in hartje Antwerpen in de Mertens en Torfsstraat, werd een magazijn met kelder, gelijkvloers en twee verdiepingen, getransformeerd tot comfortabele studentenkoten. Architectenbureau Stramien zorgde voor het conceptontwerp. Om de gekende parkeerproblemen in de binnenstad te vermijden, werd de kelder omgevormd tot ondergrondse parking. Mathieu Gijbels stond voor de uitdaging om meer ruimte te creëren. Aangezien een uitbreiding in de breedte niet mogelijk was – wat in binnensteden bijna altijd het geval is – pasten de ploegen van Gijbels de renovatietechniek ‘optoppen’ toe. Hierbij plaatst men op een bestaand gebouw een extra verdieping, en wordt op die manier een uitbreiding in de hoogte gerealiseerd.

K-Building en F-Building

K-Building en F-Building danken allebei hun naam aan de straat waar ze gelegen zijn. K-building, gelegen in de Keizerstraat, en F-Building in de Frankrijklei. Zowel voor K-Building als F-Building kwam de architectuur van de hand van architect Philip Mortelmans.

F-Building
Vlakbij de bekende winkelstraat de Meir, in de Frankrijklei, bouwt Mathieu Gijbels momenteel aan de nieuwe thuis van meer dan 200 studenten. Het voormalige Apra ziekenhuis in de Frankrijklei wordt in sneltreinvaart omgebouwd tot een moderne studentenresidentie met 209 studentenkamers. In december 2012 werd gestart met de afbraakwerken van het ziekenhuis, en de oplevering van het project is voorzien in september dit jaar.