Zorgbehoevenden nemen intrek in kasteel

Het KasteelDe vzw KMSI, die deel uitmaakt van de koepelorganisatie CM-Turnhout, is eigenaar geworden van ‘Het kasteel van de baron’, een bekend locatie binnen het Laakdalse patrimonium. Hoeveel die daarvoor heeft betaald, wordt niet bekendgemaakt. Na verbouwingswerken is er nu het Dagverzorgingscentrum Het Kasteel in onder gebracht. Dat verhuist vanuit het woonzorgcentrum De Winde, ook in Laakdal, en biedt plaats aan vijftien zorgbehoevenden. Vijf medewerkers verhuizen mee.

Het voormalige kasteel van de adellijke familie Zerezo de Tejada dateert van 1849 en deed tot voor enkele jaren dienst als klooster. Drie jaar geleden werd het gekocht door de vzw KMSI. Voor zijn nieuwe functie, het onderbrengen van een verzorginscentrum voor deels zwaar zorgbehoevenden, drong een verbouwing zich op. “De badkamer werd aangepast, aan de buitenzijde werd een lift voor rolwagens geïnstalleerd en het geheel werd brandveilig gemaakt”, somt Iris Verellen op, de verantwoordelijke bewonerszorg.

Unieke locatie
Er is een speciale reminiscentiekamer ingericht waar dementerende maar ook niet-dementerende ouderen in ‘hun woonkamer’ tot rust kunnen komen. Het ruime zonneterras kijkt uit op de vijver en de prachtige kasteeltuinen, waar zeker bij mooi weer van gebruik zal worden gemaakt. “We zijn trots een unieke dienstverlening en verzorging op een unieke locatie te kunnen aanbieden voor de bewoners van Laakdal en de omliggende gemeenten”, zegt Iris Verellen.

Naast het dagverzorgingscentrum is er in het woonzorgcentrum De Winde in Laakdal plaats voor 85 senioren en zijn er 25 assistentiewoningen beschikbaar.