Zonnepanelen opnieuw in de lift bij IZEN energy systems

izen zonnepanelenNa een rustige periode neemt de interesse in zonnepanelen in Vlaanderen sinds kort opnieuw toe. Vooral het hoge rendement en de lagere investeringskost zet mensen aan opnieuw te kiezen voor zonne-energie.

Terwijl er in 2011 in Vlaanderen nog meer dan 84.000 nieuwe zonne-installaties bijkwamen, waren dat er in 2013 amper 3.771. De markt daalde met ander woorden met meer dan 95%. Voor 2014 spreekt installatiebedrijf IZEN energy systems opnieuw van een positieve trend.

„In de periode januari, februari en maart 2014 werden er bij IZEN al meer dan 100 zonnepaneelinstallaties besteld. In februari, dankzij Batibouw traditioneel een topmaand, waren er dit jaar zelfs vijf keer meer aanvragen dan vorig jaar,” zegt managing director Kris Duchesne.

Volgens Kris Duchesne zijn er drie redenen voor de vernieuwde interesse in zonnepanelen. „Ten eerste blijft een zonnestroominstallatie een interessante investering, zeker in vergelijking met een spaarboekje. Voor een gemiddelde installatie kan je rekenen op een financieel rendement van 7% op 20 jaar. Daarnaast ligt de prijs die je betaalt voor zonnepanelen vandaag veel lager dan enkele jaren geleden. Een gemiddelde installatie van 14 zonnepanelen of 3.500 Wp kost vandaag zo’n €6.600. Enkele jaren geleden moest je daar nog het dubbele voor neertellen. Ook de nieuwe wetgeving die nieuwbouwers verplicht hernieuwbare energie te voorzien in hun woning, heeft een gunstig effect op de vraag naar zonnepanelen. Ten slotte heeft het wegvallen van de groenestroomcertificaten, opmerkelijk genoeg, de interesse in zonnepanelen opnieuw aangewakkerd. De onzekerheid over de groenstroomcertificaten en de netvergoeding had een remmend effect. Nu die onzekerheid is weggevallen, durven mensen opnieuw investeren.”

In 1987 startte IZEN als Vlaamse installateur van hernieuwbare energie, toen nog als coöperatieve. Sinds 1999 is het bedrijf actief in de zonnepanelenmarkt. Naast zonnepanelen plaatst IZEN ook warmtepompen, zonneboilers, warmtepompboilers en isolatie.