Zomerbabbel met Frans Michielsen, Vanhout

Tijdens één van de laatste zomerbabbels kijkt ook Frans Michielsen van Vanhout NV naar het voorbije voorjaar. Met zijn jarenlange ervaring kan hij de situatie inschatten en kijkt hij vooruit naar de toekomst.

michielsen_fransIn de bouwsector is het voorbije jaren al knokken geweest en dat was dit voorjaar, volgens Michielsen, duidelijk te merken. “De bouw vreesde sterk voor de negatieve gevolgen van de crisis voor de eigen sector omdat de economische activiteit, het ondernemers- en consumentenvertrouwen terugliep waardoor bouwprojecten en investeringen verder zouden worden afgeblazen of uitgesteld.”

Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was, kreeg de bouw dit voorjaar af te rekenen met veel vertraging door de koude en de regen. “Er werd dan getracht dit in te lopen wat een zeer vervelende verlofperiode werd”, vertelt Michielsen. “Dat kwam niet doordat hier en daar de productie kon worden bijgesteld door verder te werken, maar omdat door al dat doorwerken totaal geen collectieve vakantie genomen werd, waardoor afspraken en de uitvoering tussen al wie wel en al wie niet doorwerkte en wie dan zijn verlof toch nog op andere tijdstippen wilde opnemen, zeer moeilijk te coördineren viel.”

Hopelijk trekt de vrije economie opnieuw aan.

WAT BRENGT DE TOEKOMST

In het najaar loopt die moeilijke coördinatie nog een tijdje door. “Wij krijgen het op punt en hebben goede vooruitzichten voor het volgende halve jaar”, zegt Frans Michielsen. “Het is zelfs zo dat voor de nieuwe projecten het geduld van sommige opdrachtgevers teneinde loopt om nieuwe projecten onmiddellijk op te starten wat dan ook weer verhoogde druk op de ketel geeft.”

Ook 2014 belooft een doorslagje van 2013 te worden. Michielsen: “Voor 2014 vrezen wij wel voor een terugval in de opdrachten omwille de besparingen die alle overheden gaan doorvoeren en van de onbekende gevolgen van de staatshervorming. Hopelijk trekt de vrije economie opnieuw aan.”

DYNAMISCH ACTIEPLAN VOOR DE KEMPEN

De Kempen zal volgens Michielsen dezelfde weg moeten lopen in 2014. “Wij zullen geen andere mogelijkheden of kansen ondervinden dan de rest van Vlaanderen. Hopelijk komt er voor de Kempen een Dynamisch Actieplan tot stand naar analogie van het SALK.”

De omgeving en vooral de mensen met hun mentaliteit van koppigheid en doorzetten en al wat dat met zich meebrengt, is iets typisch Kempen.

Toch staat het ondernemerslandschap voor een grote uitdaging: innovatie van producten en processen. “De grote nadruk moet liggen op vernieuwde energiebeheersing en tevens het opzetten van ondernemingen om de tewerkstelling voor iedereen die in Vlaanderen woont, te garanderen. Hiervoor moeten wij de juiste oplossingen zoeken.” Innoveren kan, volgens Michielsen ook door Lean te werken, maar zeker door het optimisme te behouden over de toekomst.

Frans Michielsen bij de overdracht van het voorzitterschap van Voka Kempen aan Ronny Van Broekhoven

Frans Michielsen bij de overdracht van het voorzitterschap van Voka Kempen aan Ronny Van Broekhoven

KEMPEN ALS UNIEKE REGIO

Iedereen kent het gezegde ‘Stille Kempen’, maar dat maakt ons volgens Frans Michielsen ook uniek. “De omgeving en vooral de mensen met hun mentaliteit van koppigheid en doorzetten en al wat dat met zich meebrengt, is iets typisch Kempen. Uniek is zeker ook het SCK en de nucleaire kennis die hier aanwezig is, naast ook de grote know-how en uitvindingen van onze kennisinstellingen die veel nieuwe initiatieven tot stand kunnen laten komen. Telkens weer opnieuw aan de slag gaan en er het beste van trachten te maken.”

Frans Michielsen is al sinds 1976 actief bij Vanhout. “Het geeft mij een tevreden gevoel en ik heb de indruk dat de opdrachtgevers/klanten met hun projecten steeds verder vooruit komen en de Kempen verder een stabiele ontwikkeling geven.”