Het H. Hartziekenhuis in Mol heeft gisteravond een grote brand- en evacuatieoefening gehouden. Daaraan namen naast het ziekenhuis ook het gemeentebestuur, de brandweer, het Rode Kruis en andere hulpdiensten deel. De rampoefening verliep goed en werd door de betrokken beschouwd als heel leerrijk.

Aan de noodoefening nam een 50-tal mensen deel: de spoedgevallendienst, de crisiscel van het ziekenhuis en de gemeente, de brandweer en een reeks acteurs. “Er worden geregeld rampoefeningen gedaan om interventieplannen uit te testen en de samenwerking tussen de verschillende diensten te trainen. Op die manier bereiden we ons voor op een echte ramp”, verduidelijkt Inge Knoops, preventieadviseur van het H. Hartziekenhuis Mol.

Belang van communicatie
“Het rampenplan is volledig uitgeschreven op papier, maar we wilden het nu ook uittesten in de praktijk. Alle patiënten waren op minder dan 5 minuten geëvacueerd en dat is een enorm pluspunt. We gaan een uitgebreide evaluatie maken en het rampenplan bijsturen waar nodig. Wat meteen duidelijk werd, is dat communicatie tussen de verschillende betrokkenen een cruciaal punt is in het hele proces.”