ZeroHuis opent eerste energie-plus kijkwoning in de Kempen

ZeroHuisVrijdag 21 oktober vindt de officiële opening plaats van de eerste energie-plus kijkwoning van de Kempen. Die staat aan de Geelseweg in Olen en verantwoordelijk daarvoor is ZeroHuis, ‘een kleine speler met een grote passie voor energiezuinig bouwen’, zoals ze zichzelf omschrijven. Het bedrijf, dat een afdeling is van Ultra-Bouw, bouwt al jaren BEN-, passief- en nul-energiewoningen. Een energie-plus woning is een huis dat meer energie produceert dan het nodig heeft.

De basis voor deze energie-plus woning is een massief-passiefhuis. Daarbij is van bij het ontwerp zeer veel aandacht besteed aan een compacte bouwwijze, doorgedreven isolatie en luchtdichtheid, een aangepaste oriëntatie, het oordeelkundig aanwenden van glaspartijen, een uitgekiend ventilatie- en verwarmingssysteem met warmterecuperatie en optimaal gebruik van zonne-energie.

Straffe cijfers
Terwijl de norm in Vlaanderen momenteel E50 is, haalt deze kijkwoning een e-peil van -1, een K-peil van 20 en een luchtdichtheid van 0,33 bij 50 Pascal. “Dat zijn straffe cijfers”, bekent zaakvoerder Joran Leirs, “maar alles is grondig doorgerekend met de EPB-verslaggever”. De energiebehoefte betreft trouwens niet alleen verwarming en warm water, maar ook het zogenaamde restverbruik is gedekt. Dat is de energie die gebruikt wordt om te koken, voor de verlichting of om tv te kijken.

Na de officiële opening op 21 oktober voor genodigden is het grote publiek welkom op zondag 23 oktober.