Zelfstandigen zagen inkomen flink dalen

bakker40% van de zelfstandigen zag zijn inkomen sinds 2008 met 10 tot 25% dalen. Dat blijkt uit een enquête die de werkgeversorganisatie Unizo organiseerde bij eenmanszaken en vennootschappen. Ook in de Kempen zijn de gevolgen van de crisis duidelijk voelbaar.

75% van de eenmanszaken heeft een inkomen dat lager ligt dan 50.000 euro. Voor vennootschappen is dat 70%.

Om de inkomensdaling door de crisis te overbruggen paste een op de twee eenmanszaken zijn levensstijl aan. Ruim 40% spaarde op de kosten. Slechts 20% snoeide in de personeelskosten. Meer nog: 30% van de ondervraagde zelfstandigen gaf aan dat ze nog liever zelf inleveren dan te moeten besparen op personeel.

Vele zelfstandigen zitten vandaag echt wel op hun tandvlees, stelde de gedelegeerd bestuurder van Unizo Karel Van Eetvelt in een reactie. “Meer dan 60% van onze mensen moest zijn spaargeld aanspreken om de inkomensdaling te compenseren of spaarde de afgelopen jaren minder.”

Van Eetvelt verwees ook naar de faillissementscijfers die Graydon publiceerde voor de maand januari 2013: 1147 bedrijven gingen tijdens de eerste maand van het jaar failliet. Daar steken weer een groot aantal eenmanszaken en vennootschappen bij. Zo uit de horeca bv. Nogal wat horecazaken dragen nu de gevolgen van de anti-rokerswetgeving van de afgelopen maanden.