Xenadvies uit Wuustwezel is naar eigen zeggen de eerste in zijn sector die klanten de mogelijkheid biedt om de EPB-verslaggeving volledig digitaal af te handelen. Het opende daarvoor het digitale platform EPBonline. “Voor de klant betekent dit een kostenbesparing omdat hij een aantal handelingen zelf kan doen”, zegt zaakvoerster Sara Maeyninckx, die Xenadvies leidt met Annemie De Kooning.

Het bedrijf bestaat 8 jaar en telt 9 medewerkers verspreid over 4 kantoren. De hoofdzetel bevindt zich in Wuustwezel. Xenadvies legt zich toe op energieverslaggeving. Voor de meeste bouw- en verbouwprojecten is het aanstellen van een verslaggever verplicht en die berekent dan de EnergiePrestatie en Binnenklimaat (EPB). Tegelijk wordt in het geval van het Kempense bedrijf advies gegeven om een bepaald E-peil te bereiken.

Verleden tijd
“Vroeger gebeurde dat allemaal via mail en telefonisch. Er werd dan een offerte in pdf doorgestuurd die na goedkeuring ondertekend moest worden teruggestuurd”, legt Sara Maeyninckx uit. En vervolgens moesten lastenboeken en bouwdossiers worden doorgestuurd. Met EPBonline is dit allemaal verleden tijd.

“Via het platform blijft alle projectgebonden communicatie overzichtelijk gebundeld”, zegt Maeyninckx. “De klant kan via de tool met ons communiceren, zaken opzoeken en officiële documenten downloaden. Hij raadpleegt er ook de tarieven, vindt er een demodossier en een introductiefilmpje.”

Het bedrijf heeft particulieren onder zijn klanten maar werkt vooral voor professionelen zoals architecten en veiligheidscoördinatoren. “Met het online platform willen we een nieuw marktsegment aanboren, namelijk mensen die bepaalde handelingen zelf willen doen en daardoor van betere tarieven kunnen genieten”, besluit Sara Maeyninckx.