bartel 2Vrijdag 23 september om 21 uur wordt op Discovery Channel de eerste aflevering uitgezonden van De Barak van Bartel. Daarin gaat presentator en landschapsarchitect Bartel Van Riet uit Grobbendonk langs bij de mooiste tuinhuizen van Vlaanderen en Nederland. Daarnaast bouwt hij zelf een ‘barak’ waarvoor Würth Belux uit Turnhout de bevestigingsmaterialen levert.

Naar analogie met ‘Shed of the year’ kiest Bartel Van Riet iedere aflevering het mooiste tuinhuis. Hij krijgt hierbij de hulp van 3 experts op het vlak van architectuur, design en tuinaanleg. Samen onderzoeken ze hoe de tuinhuizen tot stand zijn gekomen, welk uniek verhaal ze bij zich dragen en wie de creatieve eigenaars zijn. Verschil met de Engelstalige versie is dat Bartel ook zelf een ‘barak’ in het Mechelse Vrijbroekpark bouwt.

Sociaal project
Deze constructie, gebaseerd op een Noors boothuis, kadert in een sociaal project en moet naast mooi ook bijzonder stevig zijn. “Vandaar dat we bij Würth gingen aankloppen,” aldus Bartel Van Riet. “Duurzaamheid en kwaliteit gekoppeld aan haalbaarheid. Zowel de constructie als de keuze van de materialen moest zowel voor zelfstandigen als particulieren interessant zijn.”

Ondertussen is er met man en macht aan de constructie gewerkt. Een pareltje, volgens de Kempenaar.