Wereldkampioen veldrijden Wout Van Aert heeft vanavond de symbolische eerste steen gelegd van het To Walk Again-postrevalidatiecentrum in Herentals. Dat wordt als bijkomende verdieping op het AZ Herentals gebouwd. Het centrum moet een springplank worden voor de uitbouw van een regionaal ecosysteem rond gezondheidszorg en technologie.

Het centrum wil het bewegingsaanbod voor mensen met een fysieke beperking aanzienlijk verbreden en is het eerste in zijn soort in Vlaanderen. “Als sporter weet ik hoe moeilijk het is om terug te komen na een blessure”, zegt de kersverse peter Wout Van Aert. “Beseffen dat je blijvend geblesseerd bent en toch elke dag knokken om sterker te worden, vergt enorm veel karakter en moed.”

Nieuw begin
“De bouw van dit postrevalidatiecentrum is opnieuw het bewijs dat elk einde een nieuw begin is”, vertelt de stichter van To Walk Again Marc Herremans. “Met behulp van hoogtechnologische revalidatietoepassingen, zoals bijvoorbeeld staprobots, verbeteren we de levenskwaliteit van mensen met een beperking aanzienlijk.”

Volgens Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka-Kempen, moet het centrum uitgroeien tot een living lab, waar lokale en regionale ondernemingen innovatieve zorgtechnologie en zorgconcepten ontwikkelen. “Op die manier kunnen ze in cocreatie met elkaar, bedrijven en gebruikers, beloftevolle marktopportuniteiten identificeren die heel wat problemen van mensen met een beperking zullen wegwerken.”

De bouw van het To Walk Again-postrevalidatiecentrum kost 3 miljoen euro, waarvan vanuit Efro Vlaanderen 1,2 miljoen euro wordt betoelaagd. De provinciale cofinanciering bedraagt 150.000 euro.