31 procent bedrijven wil jobtevredenheid verhogen via breed loonbeleid

KantoorLiekens-ADMBMedewerkers worden meer gemotiveerd door werkplezier en jobtevredenheid dan door een financiële bonus. Werknemers  jonger dan 30 vinden een financiële stimulans wel interessant. “Dit neemt echter niet weg dat bedrijven een evenwichtig loonbeleid moeten voeren”, zegt Theo Jennes, specialist employee benefits bij Kantoor Liekens.  “Zo’n evenwichtig loonbeleid bestaat uit vier componenten. Het loon zelf, maar ook een niet-recurrente bonus, een bonus op basis van bepaalde prestaties, een maaltijdcheque of ecocheque behoren tot deze groep verloning. De tweede component van een evenwichtig loonbeleid is wat men de uitgestelde verloning noemt, zoals pensioenopbouw via groepsverzekering of bonussen via groepsverzekeringen. Een derde onderdeel van het verloningspakket kunnen dekkingen zijn van bepaalde risico’s, zoals een arbeidsongevallenverzekering, een hospitalisatieverzekering, een overlijdensdekking in een groepsverzekering en zelfs een verzekering voor tandzorgen”, vervolgt Theo Jennes.

“De vierde component in een loonbeleid wordt gevormd door bijkomende, ‘modernere’ voordelen zoals een auto, een gsm of een pc voor profielen die hiervoor in aanmerking komen, of een internetaansluiting thuis of kinderopvang.”

Waarom werken bedrijven met dergelijk uitgebreid verloningssysteem? “11 procent doet dat voor het aantrekken van human capital”, weet Theo Jennes. “22 procent heeft een evenwichtig verloningsbeleid omwille van retentiedoeleinden, 31 procent wil investeren in een verhoging van de jobtevredenheid, 10 procent wil er de productiviteit mee verhogen, 21 procent zet in op een breed verloningspakket in het kader van een kostencontrole, 1 procent wil de administratieve lasten verminderen en 4 procent doet het om nog andere redenen. Bedrijven met minder dan 100 medewerkers willen vooral de jobtevredenheid verhogen.”

“Wij merken in onze audits van bestaande contracten dat het merendeel van de groepsverzekeringen die bedrijven eerder afsloten, niet meer aangepast zijn aan de noden van vandaag. Natuurlijk kunnen wij die optimaliseren op maat van het bedrijf en zijn medewerkers.”

Kantoor Liekens  is specialist voor alle verzekeringsgerelateerde benefits die bedrijven en organisaties aan hun medewerkers willen toekennen. “Onze expertises op vlak van zowel fiscale wetgeving, aanvullende pensioenen, persoonlijke – en vennootschapsbelasting, als op vlak van juridische aspecten en loonbeleid in het algemeen zorgen ervoor dat wij de uitgelezen partner zijn om bedrijven hierin te begeleiden. Bovendien kunnen onze 25 medewerkers dankzij onze samenwerking met ADMB beschikken over een groep van meer dan 1100 specialisten in HR-services.”