fleur de selHet bekende restaurant Fleur de Sel in Kasterlee van ‘jong keukengeweld’ Alex Verhoeven past vanaf volgende week zijn openingsuren aan. De reden is de invoering van de witte kassa. “Dat heeft ons doen nadenken”, zegt Nathalie de Baenst, de vrouw des huizes.

Naast uitbaters Verhoeven en de Baenst heeft Fleur de Sel 5 mensen in dienst: 2 in de keuken, 2 in de zaal en een afwasser. “We voeren de witte kassa in, gekoppeld aan de personeelsregistratie, en daarover zaten we samen met ons sociaal bureau en onze boekhouder. Als we alles volgens het boekje doen, en dat willen we ook, kost ons dat 30.000 euro per persoon per jaar. In totaal gaat het dus om 150.000 euro. We zijn nu wel een goed draaiende zaak, maar dit lukt niet. Dus hebben we beslist om met de openingsdagen te gaan schuiven zodat het personeel uren kan compenseren.”

Meer mogelijkheden
Fleur de Sel was tot voor kort gesloten op maandag en dinsdag. Vanaf volgende week wordt dat dinsdag, woensdag en donderdag. “Het weekend blijven sowieso de topdagen, voor de maandag wordt het afwachten. Van collega’s die op die dag open zijn, horen we dat het een goede dag is. Een aantal klanten zegt ons ook dat ze op maandag bijna nergens terechtkunnen”, aldus Nathalie de Baenst.

“De extra sluitingsdag biedt ons ook meer mogelijkheden om workshops te organiseren en catering buitenshuis te verzorgen. Daar kregen we nu geregeld vragen naar maar we moesten op de rem gaan staan omdat we slechts 2 dagen hadden. Met 3 komt er meer ruimte. Voor alle duidelijkheid: het restaurant blijft onze hoofdprioriteit.”

Normaal zouden de nieuwe openingsdagen ingaan op 29 februari, maar door ziekte van chef Alex Verhoeven is dat met een week uitgesteld.