Jong Voka Kempen heeft vandaag zijn Willen Winnen Award toegekend aan de producent van smeersalades en sauzen Fresh & Saucy Foods uit Herentals. Dat gebeurde op de Dag van de Groeier in Turnhout. “We waren al zeer vereerd met de nominatie, maar die kunnen verzilveren is helemaal top”, zegt zaakvoerder Christophe Pauwels.

De huidige eigenaars van Fresh & Saucy Foods namen in 2011 de producent van smeersalades Culin’Arte in Herentals over. Naast de smeersalades startten ze in de periode 2013-14 met de productie van sauzen – genre: andalouse, cocktail, samoerai, americain,… – die ze onder private label maken voor de horeca en foodservice.

Christophe Pauwels: “De smeersalades zijn vooral grootverpakkingen. Omwille van de beperkte houdbaarheid is de exportafstand beperkt tot een 300 kilometer. De sauzen zijn veel langer houdbaar en die worden ook verder verdeeld: in de omliggende landen maar sinds 2015 ook in de Magreb-landen en zwart Afrika. Daar liggen nog groeimogelijkheden, zo ook in het Midden-Oosten en Azië. Mayonaise en ketchup kennen ze overal maar die andere sauzen niet. Bovendien heeft België internationaal een goede reputatie op het vlak van voeding.”

In 2015 waren bij Fresh & Saucy Foods 8 mensen in dienst, tegenwoordig zijn er dat al 14. Hoewel de sauzenproductie de jongste activiteit is, vertegenwoordigt die al 50% van de omzet.

Mooie toekomst
“We kennen onze Willen Winnen Award toe aan een bedrijf dat een sterke groei heeft gekend in zowel omzet als personeel en waarin we ook een mooie toekomst zien”, licht Jasmien Vanbroeckhoven van Jong Voka Kempen toe. “Dat is zeker het geval bij Fresh & Saucy Foods, hoewel de keuze dit jaar moeilijk was omdat de andere genomineerden ook mooie bedrijven zijn.” Die andere genomineerden waren E.care uit Turnhout en Production Pirates uit Herentals. Naast de Willen Winnen Award ontving de laureaat ook een cheque van 2.000 euro voor strategisch advies bij Grant Thornton.