De rusthuizengroep Armonea is 1 van de 3 genomineerden voor Onderneming van het Jaar 2017. De award wordt op dinsdag 17 oktober uitgereikt. Wat weinigen weten, is dat de wieg van Armonea in Balen-Wezel stond.

Armonea ontstond in 2008 door een fusie van Rusthuizen Van den Brande en Restel Résidences, dat toen in handen was van Verlinvest, een familiale investeringsgroep rond de families de Mévius en de Spoelbach.

Expansie
Rusthuizen Van den Brande werd opgericht door Gilberte Van den Brande, die thuis een aantal senioren opving. Omdat de woning te klein werd, nam ze in 1979 het rusthuis Home Keiheuvel in Balen-Wezel over, waar dus de kiem ligt van de intussen internationale groep. Tussen 1981 en 1984 openden haar zonen Dirk, Jan en Lode Van den Brande woonzorgcentra in Beerse, Brasschaat, Geel en Merksplas. En zo ging de expansie verder.

Anno 2017 is Armonea de grootste onafhankelijke aanbieder van seniorenzorg in België en telt het 83 rusthuizen, serviceflats en serviceresidenties verspreid over heel het land. Armonea is in Spanje actief met de groep La Saleta en in Duitsland met de groep DPUW (Deutsche Pflege und Wohnen). Er werken in totaal 15.000 mensen. In 2016 realiseerde de onderneming een omzet van 438 miljoen euro. Afgelopen voorjaar opende Armonea in het centrum van Zoerle-Parwijs (Westerlo) woonzorgcentrum Perwijshof, dat 134 kamers telt.

Kempense winnaars
De andere genomineerden voor de Onderneming van het Jaar 2017, een organisatie van EY, De Tijd en BNP Paribas Fortis, zijn Euronav (Antwerpen) en WDP (Wolvertem). Vorig jaar was Vyncke de laureaat. Soudal won de award in 2011, Cartamundi in 2008 en Miko in 2003. In 2015 was ook de Arendonkse bouwgroep B&R genomineerd, maar zij grepen net naast de titel.