Lab opstelling LED verlichtingStudenten van de opleiding Energietechnologie aan de Thomas More in Geel voeren de komende maanden energiescans uit in Kempense handelszaken om hun energieverbruik in kaart te brengen en het vervolgens te verminderen. Wie interesse heeft kan zich nog aanmelden. “Het is gratis”, benadrukt de hogeschool.

De energiestudie is een nieuw initiatief en kadert binnen het streekproject Kempen2020. Doel is om met de studenten het energieverbruik in verschillende soorten handelszaken in kaart te brengen en aanbevelingen te doen om de energiefactuur van deze handelszaken te doen dalen.

Twee fasen
In de eerste fase van het project worden geschikte handelszaken gezocht in Geel en omgeving (Meerhout, Laakdal, Herselt, Westerlo, Olen, Kasterlee, Retie, Dessel, Mol en Balen). Het begrip handelszaak wordt breed geïnterpreteerd: kledingwinkels, horecazaken, bakkerijen, lokalen van verenigingen… zijn welkom. Handelszaken die zich aanmelden voor het project, zullen na selectie onderverdeeld worden in verschillende categorieën op basis van bepaalde karakteristieken (bijvoorbeeld het gebruik van koelingen).

In een tweede fase van het project voeren teams van studenten energiescans uit in de deelnemende handelszaken. De resultaten van deze scans worden geanalyseerd en vergeleken met gelijkaardige handelszaken. Deelnemende handelszaken krijgen advies en worden begeleid om hun energieverbruik te laten dalen. Op basis van de bevindingen stellen de studenten een top-10 van beste besparingsmaatregelen op per categorie. De resultaten worden voorgesteld op een evenement met alle betrokken partners.

Wie interesse heeft, kan zich hier melden.