Wetsvoorstel regelt een betere balans werk/privé

Griet-SmaersCD&V-volksvertegenwoordiger Griet Smaers uit Geel heeft een wetsvoorstel ingediend dat gezinnen maar zeker ook zelfstandige ondernemers moet helpen een betere werk/privébalans te vinden. Ze roept het statuut van ‘ondersteuner’ in het leven, die de combinatie werk en gezin moet vergemakkelijken. Unizo reageert positief.

Het wetsvoorstel creëert het statuut voor personen die over de tijd en mogelijkheden beschikken om beperkte gezins- en persoonsondersteunende diensten te verrichten, namelijk studenten en gepensioneerden. Volgens Smaers kunnen deze noden niet allemaal op de klassieke manier worden ingevuld door een beroep te doen op overheidsinitiatieven zoals kinderopvang, thuiszorg of dienstencheques. Ze stelt daarom voor om ruimte te maken voor privé-initiatieven, waarvoor de overheid een kader kan uitwerken.

Om te vermijden dat deze vorm van arbeid een voltijdse beroepsbezigheid wordt, stelt ze enkele voorwaarden: zo mag je jaarlijks niet meer dan 4.400 euro (400 uur per jaar tegen 11 euro per uur) verdienen, hoeft de persoon in kwestie slechts beperkt sociale bijdragen (solidariteitsbijdrage) te betalen of mogen zij enkel beperkte activiteiten leveren zoals kinderopvang of huishoudelijke hulp. De student in kwestie wordt onderworpen aan de wetgeving omtrent studentenarbeid, terwijl gepensioneerden conform de pensioenhervorming onbeperkt mogen bijverdienen.

Conflicten thuis
Unizo reageert tevreden. “Acht op tien zelfstandigen worstelt met het evenwicht tussen werk en gezin tijdens piekmomenten. Voor vier op tien ondernemers leidt stress zelfs tot conflicten op het thuisfront. Wat extra hulp zou al veel kunnen doen. De bestaande systemen zijn hiervoor niet geschikt, maar een ondersteuner is wat gezinnen – zelfstandigen en werknemers – nodig hebben”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De ondernemersorganisatie deed trouwens eerder al een gelijkaardig voorstel voor ondersteuners.

Smaers heeft haar voorstel al neergelegd in het parlement.