Westerlo hoopt op herstel Agfa-Gevaert

agfaAgfa-Gevaert klimt uit een diep dal. Ook voor de pakweg 120 werknemers van de vestiging in Heultje Westerlo  een hele lijdensweg. De beeldvormingsgroep heeft verscheidene jaren van diepe ellende achter de rug.

Met een winst van 4 miljoen euro over het laatste kwartaal van 2012 schrijft het concern voor het eerst sinds lang weer positieve cijfers. In diezelfde periode van 2011 stond nog een verlies van 43 miljoen euro in de boeken. Agfa-Gevaert heeft keihard gewerkt om de bakens te verzetten en de structurele verliezen om te buigen. “We zijn er nog helemaal niet”, geeft topman Christian Reinaudo toe. “Maar we zijn kennelijk op de goede weg. Onze beide grote divisies Agfa Healthcare en Agfa Graphics kunnen sterke groeicijfers voorleggen. Onze speerpunten, IT en inkjet doen het goed. We mogen hopen op beterschap.”

Westerlo werkt als fabriek onder de relatief kleinere divisie Specialty Products. De inkomsten van de divisie bleven relatief stabiel. Westerlo is zoveel als een kleine fabriek die vooral fijnchemicaliën aanmaakt als grondstof voor oa. de grote filminstallatie in Mortsel. Westerlo produceert ook zogenaamde orgacon eletronic materials en het synaps synthetisch papier. “De fabriek is als vestiging inderdaad relatief oud. Ze werd destijds nog gebouwd door Lieven Gevaert. Fijnchemicaliën mochten toen niet in Mortsel aangemaakt worden en werden daarom in de Kempen ingepland. Als gebouw is de fabriek inderdaad relatief oud maar de installaties zijn heel erg up to date” . zeg bestuurder Luc Delagaye.”

Ook in Westerlo vrezen de werknemers dat er nog meer onheil op hen afkomt. Topman Reinaudo heeft aangegeven dat het bedrijf bijkomende structurele maatregelen wil nemen om weer rendabel te worden. In hoeverre ook de Kempen daartoe zal moeten bijdragen is nog niet duidelijk.

Agfa-Gevaert sloot onlangs nog een interessante deal met het Amerikaanse bedrijf Eastman Park Micrographics (EPM). EPM heeft bij Agfa een langetermijncontract betekend voor de belevering van microfilm. Microfilm is als “drager” inderdaad wel een doodlopend straatje maar in de gegeven omstandigheden zijn er nog altijd bedrijven die er bestellen. Westerlo gaat dus voor nog vele jaren de fotochemicaliën voor EPM mogen aanmaken.