weseloMangerie Weselo in Mol-Wezel heeft als eerste horecazaak in het land een installatie geplaatst die zo goed als volledig de stroombehoefte dekt en werkt op waterstoftechnologie. Via Elugie uit Putte, de Belgische distributeur, installeerde het 3 BlueGen-toestellen. Die zetten aardgas om naar waterstof en vervolgens naar stroom. De investering van 65.000 euro is op 7 jaar terugverdiend.

“We zien jaar na jaar onze energiekost stijgen”, zeggen uitbaters Dieter Franck en An Van Rompaey. “Jaarlijks verbruiken we zo’n 45.000 kW. Energie betekent een belangrijke kost voor ons en onder meer in het teken van de witte kassa zijn we gaan nadenken over hoe we onze rendabiliteit konden verbeteren. In eerste instantie dachten we aan zonnepanelen maar dat bleek niet de goede oplossing. Via onze verzekeringsagent kwamen we in contact met Elugie en uiteindelijk kozen we voor de BlueGen-brandstofcel.”

Ook verwarming
De basis van de Australische ontwikkeling vormt aardgas die wordt verwerkt tot waterstof en kooldioxide. De waterstof gaat door een keramische plaat waarbij door middel van elektrolyse stroom wordt opgewekt. De resterende warmte wordt gebruikt om sanitair water te verwarmen, zo ook handdoekendrogers en 2 ruimtes.

“Vanaf nu produceren we 95% van onze elektriciteit zelf”, vertellen de uitbaters. “De resterende kilowatt kopen we nog aan. Voor ons vormde dit in de eerste plaats een financiële benadering. Daarnaast is het mooi meegenomen dat bij de productie geen schadelijke stoffen vrijkomen, wat bijdraagt tot de ‘vergroening’ van onze zaak. Bovendien ontvangen we warmtekrachtcertificaten omdat we CO2-neutraal stroom produceren.”

“De installatie draait 7 dagen op 7 en 24 uur op 24. Wanneer we zelf te weinig verbruiken, geven we door aan het elektriciteitsnet. De toekomst zal zijn dat we zelf een batterij installeren. Elugie is bezig met de ontwikkeling van een batterij-energie management systeem om netonafhankelijkheid en noodstroomvoorziening te integreren, maar dat zal nog even op zich laten wachten”, besluiten Dieter en An.