Werken op E313 in Grobbendonk duren minstens 3 maanden langer

Foto AWV

Foto AWV

Er treedt een belangrijke vertraging op voor de werken die momenteel plaatsvinden op de E313 ter hoogte van Grobbendonk. Door problemen met de fundering en de levering van brugliggers zullen die wellicht zo’n 3 maanden langer duren. Het Agentschap Wegen en Verkeer laat er een bestaande brug over de spoorlijn Herentals-Lier vernieuwen en het verkeer moet er over 2 versmalde rijstroken en dat zorgt geregeld voor extra file.

De werkzaamheden schieten goed op, maar de brug zal niet klaar zijn eind november, het aanvankelijk meegedeelde tijdstip. De funderingszool van de brugpijler, een constructie van dertig meter lang en anderhalve meter diep, blijkt namelijk niet te voldoen aan de strenge normen die AWV vooropstelt. “Omdat we geen enkel risico willen nemen als het op de stabiliteit en de levensduur van de brugconstructie aankomt, moet de fundering volledig verwijderd en opnieuw gestort worden. Dit werk zal een kleine maand duren”, zegt Jef Schoenmaekers van AWV-Antwerpen.

Studie duurde langer
Daarnaast is er ook een oponthoud bij de productie en de levering van de brugliggers. De liggers van een brug vormen de overspanning tussen de twee brughoofden en dragen het toekomstige wegdek. Deze betonnen balken van 55m lang worden op voorhand geproduceerd en kant-en-klaar geleverd op de werf. Voor de brug in Grobbendonk zijn er 11 liggers nodig. De productie van de liggers kende vertraging omdat de studie voor het ontwerp van de liggers langer duurde dan voorzien. AWV hoopt de liggers eind december te kunnen plaatsen. Dan duurt het, afhankelijk van de weersomstandigheden, nog enkele maanden voor de afwerking van de brug. “De verkeerssituatie op de E313 blijft dus nog tot het voorjaar van 2017 ongewijzigd”, aldus Jef Schoenmaekers.