fietshuisHet Fietshuis aan de Graatakker in Turnhout biedt een nieuwe service aan die vooral gericht is naar ondernemingen binnen de Ring. Werknemers kunnen hun auto gratis op de parking achterlaten en een huurfiets meenemen uit het Fietshuis. Door een systeem met vingerscan of badge kan dat nu 24/24 uur en 7/7 dagen. Landelijke Thuiszorg is de eerste organisatie die gebruik maakt van het systeem.

Landelijke Thuiszorg stalt permanent zes fietsen in het Fietshuis, waar de personeelsleden die vrij kunnen ophalen en verder fietsen naar het centrum van de stad. Daar geldt in veel straten betaald parkeren of moet je een blauwe schijf leggen. De stad riep voor werknemers de werknemersparkeerkaart in het leven, die 250 euro/jaar kost. De huurfiets is stukken goedkoper.

Voor weinig geld
“De prijs voor een jaar bedraagt 100 euro”, zegt Gust Van Gils van Aas+, de organisatie die de uitbating voor haar rekening neemt. “Voor dat geld heb je altijd een fiets ter beschikking in een overdekte en afgesloten ruimte. Werkgevers kunnen zelfs 50% terugbetaald krijgen via het Pendelfonds. Naast het Fietshuis hebben we een fietsherstelplek. Onze mensen kijken dagelijks de huurfietsen na en herstellen waar nodig.” Een andere mogelijkheid is dat het bedrijf daar zijn eigen fietsen parkeert, zoals Landelijke Thuiszorg.

Het project richt zich vooral naar bedrijven die binnen de Ring actief zijn zoals advocatenkantoren, winkels, uitzendkantoren, scholen, enz. “Het zou mooi zijn wanneer al die auto’s aan de rand van de stad en uit het centrum zouden blijven”, besluit Van Gils.