Weldra de eerste Kempense ondernemer met een Twike-auto

Twike99%. Zo groot acht Manu Leys, medezaakvoerder en -eigenaar van Energieconcepten in Arendonk, de kans dat hij tussen dit en een jaar rondrijdt met een Twike. Dat is een lichtgewicht elektrische auto op 3 wielen met fietsondersteuning.

“Als specialist in groene energie houden wij onze oren en ogen open voor alles wat duurzaam is”, vertelt Manu Leys. “De Twike past perfect in dat plaatje.”

Het voertuig is in België gehomologeerd als auto en biedt plaats aan 2 personen. Het haalt een snelheid van maximum 80 km/uur. Met een volle batterij kan je tot 600 km ver en dat heeft dan weer te maken met het gewicht: 350 kg. Trappen kan maar hoeft niet. En je zit droog want de wagen heeft een dak.

Patroon doorbreken
“We moeten toch eens gaan nadenken over de manier waarop we ons verplaatsen”, legt Leys uit. “Auto’s krijgen almaar meer opties, worden zwaarder. Maar de 1.700 kilo die een auto weegt, moet ook mee worden getransporteerd en dat vraagt heel veel energie. We moeten dat patroon doorbreken. De Twike vormt een prima alternatief.”

De ondernemer trok al 2 keer naar de fabriek in het Duitse Rosenthal om een proefrit te maken. Het is de prijs – reken op een 25.000 euro – die hem tot dusver tegenhield. “De Twike kan niet voor alle doeleinden worden gebruikt, maar is in mijn ogen perfect als 2de gezinswagen. Ik heb lang nagedacht over de aankoop, maar nu ben ik er helemaal klaar voor”, besluit Manu Leys. Bij zijn weten rijden er in België tot dusver maar 4 Twikes rond.

Energieconcepten neemt op zondag 2 oktober deel aan Open Bedrijvendag. Bij die gelegenheid zullen bezoekers een Twike kunnen aanschouwen en als passagier een testrit maken.