WEB, wat staat voor WerkErvaringsBedrijven, mag dit jaar 25 kaarsjes uitblazen. De organisatie, die Turnhout als thuisbasis heeft, leidt kwetsbare werkzoekenden naar een job en is vooral bekend voor de uitbating van kringwinkels en een sociaal restaurant. Op dit moment zijn er 300 mensen in dienst.

WEB werd opgericht in de schoot van wat toen het Strategisch Plan Kempen heette, tegenwoordig de Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK). Een aantal middenveldorganisaties nam het initiatief. Het uitgangspunt was mensen in armoede werkervaring te bezorgen, hen te begeleiden naar werk of hun werk te laten behouden. Dat is nog altijd de missie. Tegenwoordig worden op jaarbasis 1.200 mensen naar werk begeleid.

Textiel verwerken
Een belangrijke activiteit is de inzameling van 2dehands textiel. Vorig jaar haalden medewerkers 630 ton op. 40% daarvan wordt verkocht via de 2dehandswinkels en vormt daarmee de belangrijke bron van inkomsten voor de organisatie. “De andere 60% gaat naar opkopers die het naar Afrika of Azië sturen”, zegt Peggy Liekens van WEB. “Maar we zouden dat deel liever gebruiken als grondstof. Dan moet het eerst worden gesorteerd. Polyester en katoen kunnen worden verwerkt, waarna er nieuwe kleding mee kan worden gemaakt. Grote kledingketens doen dat al.”

Directeur Guido Marcours: “Tegelijk zoeken we ook samenwerkingsverbanden omdat de problematiek van de doelgroep complexer wordt. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met het OPZ in Geel.”