Christ’l Joris: “We mogen ons niet blind staren op het slechte nieuws”

Christ’l Joris van ETAP Lighting (Malle) is het slechte nieuws beu. Je hoort effectief alleen maar negatieve economische berichten. Ook in de Kempen. De herstructureringen bij Philips (Turnhout) , de sluiting van Movetis (Turnhout) en de talloze faillissementen creëren een ware angstsfeer.

“We staren ons blind op het vele slechte nieuws in het bedrijfsleven maar we vergeten dat de meeste van onze bedrijven het ondertussen wél nog goed doen”, zei Joris in enkele interviews. Joris is tevens voorzitter van de technologiefederatie Agoria.

Het lijkt er zelfs op alsof dit het einde wordt van de Belgische industrie. Maar dat vindt Joris te gek voor woorden. “We zitten met onze economie in woelig water. Op vele zaken die om ons heen gebeuren hebben we geen greep. Maar dat betekent niet dat de industrie hier geen toekomst meer heeft. Er zijn veel bedrijven die het wél goed doen en zelfs mensen aanwerven. Het wordt tijd dat we de hele heisa van de afgelopen weken relativeren.”

Volgens Joris kunnen we best onze toekomst verzekeren met de ondernemingen die er nog zijn. Veel vacatures worden niet eens ingevuld. Het is wél aan de overheid om een coherent beleid te voeren en bv. de ondernemingen die willen investeren in hernieuwbare energie te steunen. Volgens Joris kunnen in die sector zeker 30.000 jobs gecreëerd worden.

Joris pleit ook voor stabiliteit inzake fiscaal beleid. Ze verdedigt oa. de notionele intrestaftrek.

De voorzitter van Agoria herhaalt dat deze crisis niet de eerste crisis is. Iedereen moet zich volgens haar aanpassen. “Laat ons ons daarop focussen in plaats van op alles wat mis gaat. Nu zijn we te veel bezig met negatieve zaken.”

Joris duidt een aantal bedrijven aan waar onlangs nog mensen aangeworven werden: Barco (Kortrijk), Audi (Vorst), Fabricom (Brussel), Sabca (Haren), Samsonite (Oudenaarde), Picanol (Ieper), Vande Wiele (Ieper), Antwerp Space, Punch Powertrain (Sint Truiden), Asco Industries (Brussel)…. Het ging in totaal om meer dan 500 man.