De watertoren van Umicore in Olen is voorlopig beschermd als monument. “Het gebouw staat symbool voor de industrialisatie van de Kempen”, oordeelt Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois.

De toren werd in 1927 gebouwd door het bedrijf Van Coillie uit Oostende in opdracht van de Société Générale Métallurgie de Hoboken. Het bedrijf had in de jaren ’20 nood aan water voor processen, brandbestrijding en drinkwatervoorziening in haar vestiging in Olen en in de omliggende cité.

Bijzondere kuip
De watertoren bestaat uit een reservoir, een open schacht en een afgesloten ruimte op het gelijkvloers. Het reservoir van 500m² is een uitkragende Intze-kuip in beton, zo genoemd naar de ontwerper Otto Intze (1843-1904). Door die specifieke constructie van het reservoir kon de draagstructuur veel lichter worden uitgevoerd. De 32 meter hoge toren is gebouwd in gewapend beton met centraal in de schacht een betonnen wenteltrap van 149 treden.

Sinds vorig jaar is de watertoren buiten dienst maar blijft hij als een herkenningspunt voor de omgeving op de site bewaard.

Na een periode van 9 maanden beslist de minister over een definitieve bescherming.