Warren Buffett in Turnhout

heinz-ketchup-1Ze zullen het ook in Turnhout geweten hebben: de multimiljardair Warren Buffett heeft hun fabriek voor portieverpakkingen overgenomen. Buffett heeft 28 miljard dollar op tafel gelegd voor de overname van HJ Heinz, de wereldmarktleider in ketchup. Daardoor kan Buffett ook de hand leggen op de kleine productie-eenheid in de Kempen.

Het wordt reeds de grootste overname ooit in de voedingsindustrie genoemd: de verkoop van Heinz aan Berkshire Hathaway (Buffett) en de investeringsvennootschap 3G.  Heinz is een naam als een klok. Het bedrijf uit Pittsburgh stelt wereldwijd 32.000 mensen tewerk. Het voedingsconcern heeft tientallen bekende merken in portefeuille waaronder vooral Heinz als tomatoketchup.

Heinz is internationaal vertakt en runt in dit opzicht ook een eigen productie-eenheid in Turnhout: daar worden liefst 600 miljoen zogenaamde portieverpakkingen aangemaakt. Dit zijn kleine verpakkingen die gebruikt worden door één persoon bij een maaltijd. Het gaat dan zowel om ketchup als sauzen en confituren. Turnhout is tevens een flexibele kampioen in het voortdurend wisselen van verpakkingen. Het kan tijdens de voormiddag om dippotjes gaan, in de namiddag om minibokaaltjes of nog later om zakjes. Het bedrijf werkte  een internationale reputatie bijeen in de lancering van zogenaamde Squzeeze me verpakkingen. Squeeze me heet zelfs uniek in de wereld te zijn.

Heinz runt ook nog een eigen verkoopbedrijf in Turnhout. In de portefeuille van Heinz Belgium steekt immers ook nog een merk als Kwatta (pasta). Ook De Ruyter en Honig worden via Turnhout in de markt gezet.

Heinz zal na de overname door Buffett en 3G zijn hoofdkwartier in bakermat Pittsburgh houden. Het ziet er overigens niet naar uit dat de investeerders de strategie van het concern zullen wijzigen. Buffett staat er overigens om bekend dat hij houdt van sterke merken.