25 Vlaamse ondernemingen zetten hun schouders onder een ambitieus plan voor minder houtverbruik en een verminderde uitstoot van fijnstof. 1 van hen is Kachels en Inzethaarden Walter Goovaerts uit Herenthout. Door de handen in mekaar te slaan zetten ze een grootschalige inruilactie op het getouw.

De sector pleit voor aanvullende beleidsmaatregelen om oude, vervuilende houtkachels en houthaarden te vervangen door nieuwe die beantwoorden aan de strengste eisen op het gebied van fijnstofuitstoot. Maar stimulerende overheidsmaatregelen blijven uit en daarom besloten de Oostenrijkse fabrikant van hout- en pelletkachels Rika en importeur/groothandel Stroomop de krachten te bundelen.

Onder impuls van Stroomop hebben 25 ondernemingen beslist om samen de luchtkwaliteit in Vlaanderen te verbeteren. Samen engageren de 25 ondernemers, stuk voor stuk professionelen, zich om klanten te informeren en te motiveren om hun oude hout- of kolenkachel te vervangen door een nieuw, performant en proper exemplaar. Om de Vlaamse gezinnen te motiveren deze stap te zetten, bieden ze een vervangpremie van 300 euro aan.

Intentieverklaring
“Via een intentieverklaring engageren we ons voor minder houtverbruik en minder fijnstofuitstoot”, zegt zaakvoerder Steven Goovaerts. “De luchtkwaliteit moet omhoog en nieuwe hout- en pelletkachels scoren een factor 100 tot 200 beter dan oude kachels en open haarden. Voor een betere luchtkwaliteit is het vervangen van oude open haarden door performante hout- of pelletkachels dus essentieel in de strijd tegen fijnstof. En omdat nieuwe kachels zuiniger omspringen met brandstof, resulteert dit bovendien in een aanzienlijke vermindering van het houtverbruik.”

De initiatiefnemers zetten verder in op infocampagnes, het aanbieden van workshops en het verstrekken van educatieve pakketten aan scholen. De 25 Vlaamse ondernemers streven samen naar 90% minder fijn stof.