Vanaf vandaag is doorgaand vrachtverkeer verboden in de dorpskernen van Morkhoven en Noorderwijk. Het schepencollege van Herentals besliste om een tonnagebeperking in te voeren. Concreet zijn vrachtwagens die in beladen toestand meer wegen dan 5,5 ton, niet meer welkom in de Paradijsstraat, Doornestraat, Servaas Daemsstraat, Ring, Morkhovenseweg, Molenstraat en Wiekevorstseweg.

“De inwoners van Noorderwijk en Morkhoven zijn al jarenlang vragende partij voor een tonnagebeperking”, zegt schepen van Mobiliteit Jan Michielsen. “Er zijn niet alleen de dorpskernen maar ook de scholen. Door het weren van de vrachtwagens zal het voor iedereen veiliger een meer leefbaar worden.”

Eerst waarschuwen, dan boetes
Sinds de invoering van de kilometerheffing zagen de bewoners het aantal vrachtwagens nog toenemen. Tellingen wezen uit dat 10% van het doorgaande verkeer vrachtwagens zijn. Landbouwvoertuigen en bussen van De Lijn krijgen wel doorgang en ook vrachtverkeer om te laden en te lossen.

De eerste 2 weken zal de politie vooral waarschuwen en chauffeurs wijzen op de gewijzigde verkeersregels. Nadien volgen er boetes.

De stad Herentals benadrukt dat het aanvullende verkeersreglement in stand kwam in overleg met de gemeentebesturen van Olen, Herenthout en Heist-op-den-Berg.