Vraag naar ambachtelijke koffie stijgt

mokapi2De producenten van ambachtelijke koffie in de Kempen zien de vraag stijgen. Mokapi in Laakdal timmert onder leiding van Guido Mallants (68j.) al jarenlang aan de weg. Hij is een groot pleitbezorger voor kwaliteitskoffie. Zelf geeft hij het goede voorbeeld door bonen van de beste kwaliteit op een lage temperatuur te branden zodat die niet verbranden. Hij gaat er ook prat op dat je van Mokapi-koffie ’s nachts perfect kunt slapen, ook al drink je nog een tas vlak voor het slapengaan. In het weekend van 13 en 14 december houdt Mokapi een opendeur en kan je er kennismaken met de ambachtelijke productiemethoden.

Ook Jurgen Taeymans van de gelijknamige koffie uit Hoogstraten is gepassioneerd door koffie. Voorlopig produceert hij nog in Antwerpen maar intussen heeft hij een magazijn in Hoogstraten en daar komt ook de brander. Hij is een koffiemaker van de nieuw school die experimenteert met de combinatie van koffie en kruiden of zelfs groenten. “Koffie is hip”’, bevestigt hij, en daar speelt hij volop op in.

Voor Mike Wils uit Mol is zijn koffiemerk Cinco gegroeid uit een job in bijberoep. Tegenwoordig brandt hij veertig ton per jaar, levert hij in heel Vlaanderen en opende hij een filiaal in Turkije, waar hij ook van start gaat met een koffiebar.

Lees meer over deze Kempense koffiebranders in de weekendeditie (13-14 december) van Gazet Van Antwerpen, editie Kempen.