Vosselaarse beenhouwer in de prijzen

image.jpeg apero beuling taartje 2Slagerij Galantine uit Vosselaar is maar liefst drie keer in de prijzen gevallen op de vakbeurs Meat Expo in Kortrijk. In de categorie Bloedbereidingen behaalden zaakvoerders Sigrid en Steven Balemans voor de derde keer goud in zes jaar met hun verse beuling. Zilver kregen ze voor hun beulingtaartjes en kip-curry. “Zulke onderscheidingen zijn belangrijk voor de verkoop, dat geeft een boost”, vertelt Steven Balemans. Hij benadrukt ook dat ze zich met verse, huisgemaakte producten willen onderscheiden van wat hij noemt “de eenheidsworst van de supermarkt”.

Nieuw taartje
De Vosselaarse beenhouwer neemt al een tiental jaren deel aan de wedstrijden ter gelegenheid van Meat Expo en komt bijna jaarlijks naar huis met een of andere bekroning. Dit jaar trokken ze naar West-Vlaanderen met een nieuwigheid: de beulingtaartjes. “Die hebben we eind vorig jaar voor het eerst gepresenteerd op een beurs in Chimay en ze werden daar leuk onthaald”, zegt Balemans. “Het gaat om een bladerdeegvorm met daarin appeltjes, kaneel en verse beuling. Ideaal als tussendoortje. Voor recepties worden ze geserveerd in spietjes.”

Galantine verkoopt de beulingtaartjes niet alleen in de eigen winkel maar trekt er ook mee naar de retail, andere slagers en de horeca. De verdeling gebeurt door Didess uit Gierle. De afzet gebeurt vooral in de Kempen met sporadische leveringen in Antwerpen en verder weg. “Voorlopig is dat zeer kleinschalig maar we werken eraan om dat uit te breiden. De voorbije maanden lag het wat stil want de beulingtaartjes zijn een echt winterproduct.”

Slagerij Galantine is ook houder van het HIB-label van Unizo (Handmade in Belgium). “Veel dingen die we verkopen, maken we zelf”, besluit Steven Balemans.