Vooral bouwsector wil werknemers Philips overnemen

Philips-TurnhoutDe sociale onderhandelingen bij Philips in Turnhout zitten vast. Het Nederlandse elektronicabedrijf kondigde eind verleden jaar het ontslag aan voor 354 mensen. De vakbonden hebben vergeefs gepoogd om het cijfer van 354 naar beneden te krijgen.

Binnen het raamwerk van het herstructureringsplan Accelerate wil Philips oer de hele wereld pakweg 2000 werknemers laten afvloeien. Ook de lampenfabriek van Turnhout moet daarbij een bijdrage leveren. Die klap komt evenwel hard aan in de Kempen. Vooral omdat Turnhout eerder al afgeslankt werd. Bovendien blijkt dat de Kempense fabriek op zichzelf niet verlieslatend zou zijn. Turnhout wordt evenwel geconfronteerd met de vaststelling dat de HID-lampen (hogedrukgasontladingslampen) die er geproduceerd worden minder toekomst hebben dan de populaire LED-lampen.

De vakbonden gaan er nu kennelijk alles op zetten om voor de 354 man die moeten opstappen een sociaal plan af te dwingen. In dit opzicht zal bv. gediscussieerd worden over de vraag welke premie de werknemers krijgen die vrijwillig opstappen. Er zou immers nogal wat vraag zijn naar de goed opgeleide werknemers van Philips. Bij de VDAB staan vandaag liefst 2500 vacatures open in de Kempen. De werknemers van Philips zouden daar perfect kunnen ingepast worden. Met name in de bouwsector is er een enorme vraag naar bijkomende werknemers.