MedimoveDe bergritten in de Ronde van Frankrijk komen eraan en dan krijgen we ongetwijfeld opnieuw close-up beelden te zien van Chris Froome, de winnaar van vorig jaar. De aandachtige kijker zal merken dat hij fietst met een geel apparaatje in zijn neus. De ‘Turbine’ heet dat en is een Australische uitvinding. De licentie voor de verkoop in heel Europa, behalve Spanje, is in handen van het bedrijfje MediMove van Meerhoutenaar Sven Wilms.

“Ik ben het product tegengekomen op een internationale fitnessbeurs in maart vorig jaar in Los Angeles”, vertelt Wilms, die ook uitbater is van de BodyMove-fitnesszaken in Geel, Meerhout en Herselt. “We hebben het getest en meteen beslist om de licentie voor Europa te nemen. Uitgezonderd Spanje, want daar was al een licentiehouder.”

38% meer lucht
Het apparaatje wordt in de neus geplaatst en zet de neusgaten extra open. “Daardoor krijg je 38% meer lucht binnen en dus ook meer zuurstof in het bloed waardoor je een verlaagde hartslag krijgt en een minder snelle verzuring”, legt de zaakvoerder van MediMove de werking uit. “Ook ga je sneller recupereren.”

Froome is dus al een fervente gebruiker van de Turbine, maar veel andere sporters kennen het nog niet. “We zijn begonnen met het te promoten in de wielersport maar tegenwoordig wordt het ook in veel andere sporten gebruikt. Het werkt het best wanneer je sport aan 80%. Omdat het nog zo onbekend is, steken we veel tijd in sampling. Voor wie het eenmaal heeft gebruikt, gaat een hele wereld open”, aldus nog Wilms.

De prestaties van Froome in de Ronde van Frankrijk vorig jaar zorgde voor een piekverkoop. “De verkoop gebeurt voor 90% online en in normale periodes verkopen we tot een 20-tal pakketjes per week. Tijdens de Tour vorig jaar liep dat op tot 600”, aldus Sven Wilms. In de Kempen zit dus opnieuw iemand te wachten op een glansprestatie van de Brit.