Voor 8 miljoen heeft elke Kempenaar een papiercontainer

2016_09_05_papiercontainer_Hulshout_1IOK Afvalbeheer is vandaag in Hulshout begonnen met een campagne die elk gezin naast een container voor restafval en voor GFT ook een papiercontainer zal bezorgen. De intercommunale en de 29 aangesloten gemeenten investeren hierin 8 miljoen euro. Plastic Omnium uit Ninove haalde na een aanbesteding het contract binnen voor de levering van de containers.

Begin 2019 moeten alle Kempenaren over een papiercontainer beschikken waarmee ze voortaan hun oud papier en karton kunnen meegeven met de vuilniswagen. “Met 29 gemeenten in het IOK-werkingsgebied en meer dan een half miljoen Kempenaren, vergt dit een gefaseerde aanpak”, zegt Katleen Mertens, communicatieverantwoordelijke van IOK Afvalbeheer. Als eerste komen dit najaar aan de beurt: Hulshout, Vorselaar, Herenthout, Heist-op-den-Berg en Westerlo. In totaal gaat het om 42.000 gezinnen die voor het einde van het jaar hun container krijgen geleverd.

Niets dan voordelen
“Een papiercontainer heeft niets dan voordelen”, weet Katleen Mertens. “De container heeft een deksel, zodat papier en karton voortaan ook buiten kunnen worden gestockeerd. De straten blijven vrij van rondvliegend of nat papier en karton als het op de dag van de ophaling hard waait of regent. Het is bovendien makkelijker om de containers op wielen buiten te zetten. Ook voor de ophalers is het een grote verbetering. Zij heffen nu tot 10 ton papier en karton tijdens 1 ophaalronde.”

IOK Afvalbeheer blijft eigenaar van de containers en voor de inwoners blijft de papierophaling gratis. Bongaerts Recycling uit Houthalen verwierf het contract voor de verwerking van het papier en karton na een aanbesteding voor de periode 1 maart 2016 tot 28 februari 2018. Telkens na 2 jaar wordt een nieuwe procedure opgestart. Het transport vanaf de overslag van papier tot in Houthalen gebeurt door transport Michiels uit Hulshout.