Voka lanceert website oosterweel.nu

oosterweel-nuDe Voka – Kamers van Koophandel zijn de files in en om Antwerpen grondig beu en willen een snelle realisatie van de Oosterweelverbinding. Daarom lanceren ze de website Oosterweel.nu. Op de website kan een steunbrief gericht aan de Vlaamse regering worden ondertekend.

Het initiatief voor de campagne komt van de Voka-Kamers van Koophandel Kempen en Mechelen, maar ook de Kamer van Antwerpen-Waasland schaart zich achter het initiatief.

“Het fileprobleem op de Antwerpse ring is een Vlaamse kwestie geworden, waar wij ook in de Kempen dagelijks mee te maken krijgen”, zegt initiatiefnemer Jan Hendrickx, directeur Voka – Kamer van Koophandel Kempen. “Dagelijks staan er uit alle windrichtingen files richting Antwerpen. Die reiken geregeld tot Herentals, St. Job-in’t-Goor, Haasdonk en vaak zelfs verder, soms bijna tot in Nederland. Oosterweel is dus niet enkel een Antwerps probleem, maar een probleem dat Antwerpen ver overstijgt.”

“We roepen echt iedereen op om de steunbrief te ondertekenen, want dit is geen verhaal van bedrijfsleiders alleen”, vult Frédéric Achten, directeur Voka – Kamer van Koophandel Mechelen aan. “Bedrijven, werknemers van die bedrijven die elke dag in de files staan, vroeger en vroeger moeten vertrekken en hun werk-vrijetijdsbalans verloren zien gaan door het tijdsverlies in de files, vrachtwagenchauffeurs, iedereen heeft er last van.” Na twee dagen hebben al meer 1800 mensen de steunbrief ondertekend.

Die gigantische files zijn een strop voor de Vlaamse economie. Berekeningen wijzen uit dat de files op de Antwerpse wegen het vrachtvervoer jaarlijks met ongeveer 100 miljoen euro directe economische schade opzadelt. Daarbovenop komen nog eens het indirecte economisch verlies en de economische kosten voor de pendelaars. Gemiddeld staat de Vlaming 59,7 uur per jaar in de file, in de Antwerpse regio is dit 78 uur. De directe economische schade van deze files, alleen nog maar voor de piekuren, bedraagt zo’n 500 miljoen euro per jaar of 2 miljoen euro per werkdag. Door deze extra kosten zijn onze bedrijven minder competitief. “We hebben weet van een aantal bedrijven die wegens de aanhoudende files in en rond onze stad hun activiteiten hebben geherlokaliseerd. Antwerpen staat al jarenlang in de triestige top drie van de ergste filesteden ter wereld”, zegt Luc Luwel, directeur Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.