Voka Kempen licht steunmaatregelen ‘Ontwrichte zones’ toe

ontwrichte zoneVoka – KvK Kempen organiseert samen met het Agentschap Ondernemen op 21 april een gratis infosessie over de maatregelen voor bedrijven rond de ‘Ontwrichte zones’.

De Kamer van volksvertegenwoordigers keurde recent de erkenning van de Kempen als ontwrichte zone goed. Volgende stap is een samenwerkingsakkoord met Vlaanderen en de afbakening van steunzones. Concreet betekent de erkenning tot ‘Ontwrichte zone’ dat bedrijven die op een bedrijventerrein gelegen zijn binnen de zone een loonkostvermindering van ca. 4 à 5% bekomen gedurende 2 jaar per extra werknemer.

“Toch merken we dat voor heel wat bedrijven echt niet duidelijk is hoe een en ander in elkaar zit”, vertelt Jan Hendrickx van Voka Kempen. “Wie komt nu juist in aanmerking? Hoe en vanaf wanneer kan steun worden aangevraagd? Welke bijkomende voorwaarden worden gesteld?” Allemaal vragen waar je een antwoord op krijgt op de bijeenkomst van 21 april (14 tot 16.30 uur), die plaatsvindt op de Open Manufacturing Campus in Turnhout.

Finish in zicht
In afwachting van de definitieve goedkeuring pleit Voka Kempen voor een snelle invoering van de maatregel. “We vragen een eenvoudige, operationele procedure zonder ellenlange formulieren en administratieve rompslomp”, zegt Hendrickx. “Het verhaal van de ontwrichte zone is tot nu toe een moeilijke bevalling geweest. Telkens de definitieve erkenning dichtbij was, kwam er een kink in de kabel. De verkiezingen, de nieuwe regeringsploegen die samengesteld moesten worden, Europese wetgeving die veranderde en noem maar op. Met deze nieuwe ontwikkeling lijkt de finish in zicht te komen.”