Voka-Kempen eist doorbraak in grote mobiliteitsprojecten

voka kempenTer gelegenheid van een zwaar ongeval met verschillende vrachtwagens op de E313 in Herentals-West vandaag, herhaalt Voka-Kempen zijn eis naar een efficiëntere mobiliteit. Samen met de collega’s van Antwerpen-Waasland en Limburg vraagt de organisatie doorbraken in de grote mobiliteitsprojecten van Vlaanderen. “Hoe langer we blijven stilstaan, hoe verder we er als economisch aantrekkelijke regio op achteruitgaan”, klinkt het. “De directe economische schade van deze files, alleen nog maar voor de piekuren, bedraagt zo’n 500 miljoen euro per jaar of 2 miljoen euro per werkdag.”

“Terwijl onze buurlanden actie ondernemen door rijstroken en nieuwe autosnelwegen bij te bouwen, spitsstroken aan te leggen,… blijft België achter. Het verkeersbeleid zit met andere woorden zelf volledig vast in de file, actie blijft uit.” Voka vraagt de beleidsmakers om hier dringend de broodnodige verandering in te brengen.

1 miljoen verlies
“Ons land kent te veel grote mobiliteitsprojecten waar dringend schot in de zaak dient te komen. Denken we in Limburg aan de realisatie van de Noord-Zuid en de verbreding van de E314 en de E313, één van de belangrijkste verkeersaders in Limburg en Vlaanderen, die goed is voor ongeveer eenvierde van de totale filekost. De Oosterweelverbinding voor Antwerpen en de massale fileproblemen op de Brusselse ring. In de Kempen zijn er nog nooit zo lange files geweest als in 2016. Elke dag dat er geen oplossing komt voor de Antwerpse, Kempense en Limburgse mobiliteitsproblemen betekent 1 miljoen euro verlies”, zo rekende Voka uit.

Een studie van de OESO berekende dat een beter mobiliteitsbeleid België 2 procentpunt extra groei zou kunnen opleveren. “Het is een morele verplichting van onze beleidsmakers om eindelijk de handen uit de mouwen te steken”, besluit Voka-Kempen.