Heel wat Kempense bedrijven hebben het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Dat zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Kempen. Ze ziet werkervarings- en leertrajecten als een deel van de oplossing. De problemen situeren zich nadrukkelijk bij Kempense bouwbedrijven. Samen met een 15-tal ondernemingen uit de bouw zet Voka-Kempen een traject op om werkzoekenden met talenten te enthousiasmeren voor de sector.

“In 2016 ontving VDAB voor het arrondissement Turnhout 13.529 vacatures, een stijging van 22,9% ten opzichte van 2015”, weet Renilde Craps. “Het goede nieuws is dat door deze stijging het aantal werkzoekenden daalt. Een spijtige vaststelling is dat deze daling zich veel minder doorzet bij mensen met een arbeidshandicap, laaggeschoolde jongeren, allochtone en oudere werkzoekenden.”

“We gebruiken vandaag de talenten van laaggeschoolden of oudere profielen veel te weinig”, zegt Guido Evens, senior adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij Voka – KvK Kempen. “De juiste mensen aantrekken, hun talenten ontwikkelen en motiveren met werkbaar werk, bepaalt mee de slagkracht van een organisatie.” Omdat veel bedrijven weinig ervaring hebben met werkervarings- en leertrajecten, is Voka gestart met het project Welt, waarbij in dit geval bouwbedrijven sleutelen aan een aantrekkelijk aanwervings- en opleidingsbeleid en leren van mekaars ervaringen.

Opleiden en begeleiden
“We hebben het zeer moeilijk om nog geschikte mensen te vinden”, bevestigt Linda de Bruin, hoofd personeelsdienst DCA uit Beerse. “Het aanbieden van werkervarings- en leertrajecten is een perfecte manier om instroom te creëren en de aantrekkelijkheid van onze sector te verhogen. Wij geloven sterk in het opleiden en begeleiden van de werknemers.” Ook Vanhout uit Geel maakt deel uit van de groep. “We vinden heel moeilijk arbeiders en werfleiders”, vult personeelsdirecteur Sonja Wens van Vanhout aan. “En heb je ze gevonden, dan is het nog de kunst om ze te houden.”

Els Van Zeir is de coördinator van het nieuwe Welt-traject bij Voka-Kempen.