Vlaamse regering kent 2 miljoen euro toe aan Nike

nikenikeDe Vlaamse regering kende op 6 december, op voorstel van minister-president Kris Peeters,  een strategische opleidingssteun toe van 2 miljoen euro aan Nike European Logistics Center Belgium (ELC), een filiaal van Nike Europe Holding BV.  Hiermee bevestigt de Vlaamse regering haar eerdere principiële steuntoezegging.

NIKE European Logistics Center (ELC) werd opgericht in Laakdal in 1994. In de jaren 1994-2011 werd 500 miljoen euro geïnvesteerd in deze onderneming. De schaalgrootte is indrukwekkend: met een vloeroppervlakte van 210.000m² is de vestiging in Laakdal één van de grootste en ook één van de meest uitgebreide distributiecentra in Europa. Jaarlijks worden 180 miljoen stuks verzonden naar 50.000 klanten.

Voor de volgende jaren tot en met 2020, verwacht de Nike Groep in Europa jaarlijks een stijging van de verkoop met ongeveer 10%. De huidige logistieke capaciteit bij Nike is ontoereikend om deze groei op te vangen. Nike beschouwt Vlaanderen als de ideale locatie om haar logistieke activiteiten verder te clusteren en uit te bouwen.

De jaren 2013-2020 zal Nike daarom een investeringsplan van 480 miljoen euro realiseren. De uitbreiding langs het Albertkanaal in Ham moet de groeiplannen van NIKE in Europa ondersteunen, en bestaat uit een nieuw distributiecentrum van 40.000m² voor footwear, bestemd voor de groothandel, de detailhandel, en e-commercebestellingen in Europa. De uitbreiding zal ook zorgen voor een forse banencreatie: Nike voorziet in Vlaanderen een tewerkstellingsgroei van 1821 VTE naar 2.321 VTE in 2020.

Gekoppeld aan de uitbreidingsinvesteringen zal Nike ook een ambitieus opleidingsplan 2014-2017, uitrollen, ondermeer voor de opleiding van nieuwe werknemers. Het betreft opleidingsuitgaven ter waarde van 28 miljoen euro, waarvan 18 miljoen voor subsidies in aanmerking komen.  De Vlaamse regering heeft nu, op voorstel van minister-president Kris Peeters, bevestigd dit opleidingsprogramma te ondersteunen met 2 miljoen euro strategische opleidingssteun. Aan de uitbetaling van de subsidie worden tewerkstellingsvoorwaarden gekoppeld.

Het uitvoeren van de investeringen en de opleidingen zorgen voor een verdere verankering van Nike ELC in Vlaanderen. Dit betekent dat de vooraanstaande positie van Vlaanderen op het vlak van logistiek met toegevoegde waarde wordt versterkt.