Vlaamse apothekers verenigen voor online verkoop

apotheekOnder impuls van apotheker Ellen De Smet uit Itegem is een coöperatieve in de maak die de start-up Apotheek Online op de rails zet. Een 100-tal Vlaamse apothekers liet al weten mee aan boord te stappen. Via het platform willen ze weerwerk bieden tegen andere webwinkels die aan de omzet van de apothekers knabbelen.

“Een eigen webshop is voor een individuele apotheek vaak te duur”, weet de initiatiefneemster. Zelf startte ze 4 jaar geleden Apotheek-online.be, samen met Pieter Nauwelaerts met wie ze de apotheek in Itegem runt. Via die weg worden geneesmiddelen en verzorgingsproducten verkocht waarvoor geen voorschrift nodig is.

Doel: 500 leden
Momenteel wordt volop gewerkt aan een schaalvergroting. “Het doel is om in elk van de 308 gemeenten minstens 1 deelnemende apotheek te hebben”, zegt De Smet. “Op termijn mikken we op 500 leden. De fysieke apotheek kan fungeren als aanspreekpunt voor de webshop. Mensen kunnen hun producten online bestellen en, zo ze willen, afhalen in een apotheek waar ze er bijkomende informatie bij krijgen. Vervolgens kunnen ze online blijven kopen. De apotheken kunnen ook dienst doen om producten te retourneren.”

De lancering van de coöperatieve volgt wellicht nog dit najaar.