Vito zet drones in tijdens grootschalige rampoefening

Foto Vito

Foto Vito

Vito, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, uit Mol heeft zaterdag verschillende drones ingezet voor een grootschalige rampoefening in de provincie Antwerpen. Die moesten de nodige informatie doorsturen naar de hulpdiensten op de grond.

Hoe goed zijn onbemande vliegtuigen en andere teledetectiesystemen in het maken van beelden en hoe correct kunnen die data worden omgezet in informatie die nuttig is voor hulpdiensten bij de bestrijding van een grootschalige ramp? Dat waren de vragen waarop de driedelige rampenoefening in de provincie Antwerpen zaterdag een antwoord moest geven.

Vito werkte samen met haar projectpartners en met Campus Vesta een scenario uit voor een grootschalige live demonstratie van het EU-project Airbeam. Daarbij werden vijf Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS, beter bekend als drones) ingezet, samen met een verankerde ballon en een vliegtuig. Zij moesten in near real time vanop drie verschillende plaatsen in de provincie relevante informatie inzamelen en doorsturen naar beslissingnemers van het hulpteam op het terrein. De grootste uitdaging van de oefening was om alle teledetectiesystemen efficiënt met elkaar te laten communiceren.

Complexe oefening
De rampenoefening was bijzonder complex. Ze moest simultaan worden uitgevoerd vanop drie verschillende locaties. Op de Kalmthoutse Heide was brand uitgebroken en moest een vermiste groep kinderen worden teruggevonden. Het Graspopfestival in Dessel en de brede omgeving van Retie waren getroffen door een zware storm en op Campus Vesta waren mensen vermist en zorgde een chemisch ongeval met een lekkende tankwagen voor een gevaar voor de volksgezondheid. Bij de hele oefening waren maar liefst 150 actoren betrokken uit binnen- en buitenland. Onder hen brandweer, politie, OCHA, Airbeam-onderzoekspartners, figuranten,…

“Na afloop waren alle betrokken partijen tevreden over de demo”, zegt Vito in een persmededeling. “Airbeam is erin geslaagd om relevante informatie heel snel en op maat aan de gebruikers te bezorgen zodat die hun acties konden optimaliseren.”