Onderzoeksinstelling VITO in Mol is in het nieuwe partnerschap Vlaanderen Circulair gestapt, dat deze maand van start is gegaan. De Vlaamse overheid stelde de organisatie aan om de circulaire economie als transitieprioriteit vorm te geven. Vlaanderen Circulair is het resultaat van het samengaan van de drie pijlers van het vroegere Vlaams Materialenprogramma: Plan C, SuMMa en Agenda 2020. Het moet de inspirator en matchmaker worden voor de circulaire economie in Vlaanderen met overheden, bedrijven, het middenveld en de kenniswereld die samen actie ondernemen.

Jeroen Gillabel, expert circulaire economie bij VITO: “Het is vandaag nog altijd een uitdaging om bedrijven ervan te overtuigen dat ze kosten kunnen besparen – en zelfs geld kunnen verdienen – door circulair te denken en te produceren. Om echt de transitie naar een circulaire economie te maken, komt het er nu op aan om bedrijven te helpen met het vertalen van de algemene visie naar concrete opportuniteiten in hun specifieke context.”

Maximaal waardebehoud
Koen Van den Brande, sales director SUEZ – Beerse, vult aan: “Je gaat een product zo ontwerpen dat je het op het einde van de cyclus terug kan gebruiken als grondstof voor een volgende generatie van datzelfde product. Bij circulaire economie streven we naar een maximaal waardebehoud in een economische keten. Hiervoor is samenwerking met de verschillende spelers in die keten – dus met leveranciers en klanten – cruciaal.”

Het nieuwe Vlaanderen Circulair is ingebed bij OVAM in Mechelen.