Vito rondt nieuwe fase in diepe-geothermieboring met succes af

diepe geothermieOp de Ballmatt-site in Mol is de tweede fase tijdens de tweede diepe-geothermieboring met succes afgerond. Die tweede boring kwam er nadat midden februari op een diepte van 3.350 meter water van 138 graden werd aangetroffen. Met een tweede put wordt een circuit gecreëerd waarbij afgekoeld water weer naar de ondergrond kan worden gepompt.

De tweede boring volgt een schuin traject waardoor het eindpunt zo’n 1,2 km zal zijn verwijderd van het eindpunt van de eerste. Momenteel bedraagt de lengte van de boorput 2.221 m, de boorkop situeert zich op een diepte van 2.000m. Volgens verwachting wordt het eindpunt eind volgende maand bereikt.

Moeilijkste
De tweede sectie die nu is afgerond, was niet alleen de langste maar ook de moeilijkste. “De boring moest door dezelfde aardlaag die bij de eerste boring voor problemen heeft gezorgd”, legt woordvoerster Kristine Verheyden van Vito uit. “De experten van THV Smet-Daldrup en van Vito hebben de manier van boren zodanig aangepast dat ze nu geen problemen meer hebben ondervonden in die laag. Zo bereiken we met dit proefproject alvast één doelstelling, nl. in Vlaanderen expertise opbouwen inzake diepe boringen.”