octo1Medewerkers van onderzoeksinstelling VITO uit Mol zijn bij een testvlucht het contact verloren met een drone. Dat gebeurde boven het militair vliegveld van Weelde. Het toestel is uiteindelijk geland in het noorden van Frankrijk. VITO stopt voorlopig de testvluchten met dit type.

De feiten gebeurden gistervoormiddag. Om een nog onbekende reden verloor de drone het contact met het grondstation. Hoewel in het toestel veiligheidsprocedures zijn ingebouwd om bij contactverlies een noodlanding uit te voeren, gebeurde dat niet.

Militaire vliegtuigen
Via de transponder kon de militaire luchtverkeersleiding het toestel permanent blijven lokaliseren. Die startte vervolgens de noodprocedure en zette militaire vliegtuigen in om het onbemande toestel te escorteren. 2 uur na het opstijgen in Weelde is het geland op een uitgestrekt weiland in Noord-Frankrijk zonder lichamelijke of materiële schade te berokkenen. De lokale autoriteiten brachten het toestel in veiligheid. VITO was de hele tijd in overleg met de Belgische en Franse autoriteiten om de operatie in goede banen te leiden.

VITO benadrukt dat het niet de eerste vlucht was met dit toestel, noch van de VITO-crew. Zodra de Franse autoriteiten het toestel vrijgeven, kunnen de eigen experten samen met de fabrikant en FOD Mobiliteit en Transport onderzoeken wat er juist is mis gegaan. Voorlopig zal VITO geen testvluchten meer uitvoeren met dit type. De instelling heeft 2 dergelijke drones.