Onderzoeksinstelling VITO neemt het merendeel van de kantoren in gebruik in het Technologiehuis Mol. Samen met Innotek, de uitbater van het Technologiehuis, en de provincie Antwerpen willen ze er een ‘health hub’ creëren met ruimte voor onderzoek, incubatie en acceleratie op het vlak van gezondheidszorg.

In eerste instantie hevelt VITO kantoren over. In een tweede fase wordt er geïnvesteerd in labo-infrastructuur voor onder meer geurtesten, geklimatiseerde testkamers, ringtestleidingen en gasgeneratielabo’s. “We zetten maximaal in op de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en de creatie van nieuwe start-up opportuniteiten ter ondersteuning van de lokale gezondheids- en zorgeconomie”, zegt Rudi Torfs van VITO.

Starters tot ontplooiing
“De huisvesting van de business development-activiteiten van VITO geeft ons als incubator een grote extra troef”, zegt Sofie Verhaegen van Innotek. “Hun ervaring met het valoriseren van kennis sluit perfect aan bij onze kennis rond businessplannen om starters volledig tot ontplooiing te laten komen.”

“Via de samenwerking met VITO werken wij actief mee aan de verankering van kennis in de Kempen en creëren we een aantrekkingspool voor nieuwe spelers en nieuwe activiteiten rond health en early diagnostics”, vult Toon Aerts (Innotek) aan.

Met 73.000 jobs is de zorgsector de grootste werkgever van de provincie Antwerpen. Gedeputeerde Peter Bellens: “Met een snel verouderende bevolking zal de zorgvraag de komende jaren nog groter worden. Het is van cruciaal belang dat we daarop inzetten door bruggen te bouwen tussen technologische zorginnovatie, kennisontwikkeling en ondernemerschap.”