VITO laureaat Grand Challenges Explorations

VITO Dr De BoeverVITO maakte vandaag bekend laureaat te zijn bij “Grand Challenges Explorations”, een initiatief gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation. Dr. Patrick De Boever, projectmanager en VITO-onderzoeker in het thema duurzame gezondheid, zal hiermee een innovatief onderzoeksproject op vlak van mondiale gezondheid en ontwikkeling uitvoeren. Hij zal onderzoeken of de gevolgen van stress op de neurobiologische ontwikkeling van kinderen op te sporen zijn via speekseltest.

Dr. De Boever zal hiervoor samenwerken met een wereldauthoriteit inzake neurobiologische ontwikkeling, Dr. Stacy Drury, Associate Professor of Psychiatry and Behavioral Sciences aan de Universiteit van Tulane (New Orleans, VS) en Director of the Behavioral and Neurodevelopmental Genetics Laboratory.

De toegekende beurs zal hun innovatieve, internationale samenwerking versterken en de aanwezige expertise in beide organisaties op een hoger niveau tillen. Daarbij zullen ze gebruik maken van geavanceerde moleculaire technieken om de gezondheid van kinderen en hun neurologische ontwikkeling over de hele wereld te verbeteren.

Grand Challenges Explorations (GCE) financiert individuen wereldwijd om hen ideeën te laten genereren om de aanhoudende wereldwijde gezondheids- en ontwikkelingsuitdagingen op een andere, meer efficiënte wijze aan te pakken. Dr. De Boever’s project behaalde één van de 61 Grand Challenges Explorations onderzoeksbeurzen van de Bill & Melinda Gates Foundation. In totaal werden er 2700 voorstellen ingediend. De VITO-onderzoeker is momenteel de derde Belg die deze prestigieuze beurs krijgt toegekend.