diepe geothermieDe THV Daldrup-Smet heeft de proefboring naar heet water in de diepe ondergrond op de Balmatt-site in Mol hervat. Een aantal weken geleden was die stopgezet omdat er problemen waren met het stabiliseren van de boorput. In een persbericht laat de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, opdrachtgever voor de boring, weten dat de moeilijkheden zijn opgelost en dat de proefboring weer van start is gegaan.

“Het boorgat is nu succesvol gestabiliseerd tot op een diepte van 2.800m”, aldus de communicatie van VITO. “De THV heeft dan ook de proef­boring hervat met de bedoeling om het waterreservoir te bereiken, op een diepte van zo’n 3.500m. De ervaring van de voorbije weken heeft bijgedragen tot de kennis van VITO over de diepe ondergrond. Die bijkomende kennis zullen de VITO-experten aanwenden bij het ontwerp van de volgende boorputten op de Balmatt-site en in de regio. Door de vertraging zal de beoogde pompproef eind januari/midden februari plaatsvinden.”

Op 24 november meldde Made in Kempen aan de hand van een gesprek met afgevaardigd-bestuurder Dirk Fransaer van VITO dat zich ernstige problemen voordeden bij de proefboring. Het project wordt met argusogen gevolgd in binnen- en buitenland. Op termijn is het de bedoeling om met warm water uit de diepe ondergrond warmtenetten aan te leggen in delen van de Antwerpse en Limburgse Kempen.