VITOOnderzoeksinstelling VITO uit Mol heeft vandaag in Abu Dhabi een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met het ministerie van Economie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Met de samenwerking biedt VITO haar kennis aan in het Midden-Oosten, waar ze eerder al projecten heeft uitgevoerd in Qatar. De regio zit in een versnelde transitiefase naar een duurzame economie omdat de groei – hoofdzakelijk gesteund op de export van olie- en gasproducten – de jongste jaren onder druk staat.

De VAE realiseerden traditioneel minder inkomsten uit olie- en gasverkoop dan de buren Qatar en  Saoedi-Arabië. Daardoor staan de VAE verder op de weg naar een meer gediversifieerde economie met steden als Dubai en Abu Dhabi.

De samenwerkingsovereenkomst heeft betrekking op: duurzame energie, smart cities, duurzaam materiaalbeheer en de komst van de circulaire economie. De overeenkomst moet VITO toelaten om niet enkel zelf projecten te realiseren maar via FCA (Flanders Cleantech Association) ook geïnteresseerde Vlaamse KMO’s naar de regio te leiden.

Kennis valoriseren
Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder VITO: “Deze ondertekening is een verdere uitbreiding van onze onderzoeksactiviteiten in deze groeiregio en laat ons toe onze opgebouwde kennis internationaal te valoriseren. Zo is VITO al actief in Qatar en China en willen we nu ook nauwer samenwerken met de lokale overheid in de VAE”.

De ondertekening vond plaats in het kader van de World Future Energy Summit in Abu Dhabi, die plaatsvindt van 18 tot 21 januari.